HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako vybrať spací vak?

Spanie v prírode, či už v kempe, alebo úplne mimo civilizácie, má niečo do seba. Aj keď nemožno počítať s takým komfortom ako napríklad v hoteli, so správnym vybavením trpieť určite nebudete. K najdôležitejšiemu vybaveniu potom jednoznačne patrí spací vak alebo spacák. V článku sa pozrieme na to, ako vybrať spacák, aby ste sa v stane či pod holým nebom čo najpohodlnejšie vyspali.

Kritériá výberu

Ako si vybrať spacák, ktorý naplní vaše očakávania? Pri výbere sa zamerajte na nasledujúce kritériá a rozhodnite sa podľa plánovaného využitia spacáku.

Teplotné určenie

Medzi základné delenie spacích vakov patrí ich teplotné určenie. To spravidla vyjadruje ročné obdobie, pre ktoré sú vhodné.

Letné spacáky

Letné spacáky vynikajú svojou skladnosťou a nízkou hmotnosťou, ich schopnosť udržať teplo je však nižšia. Vďaka svojim vlastnostiam sa hodí pre najrôznejšie letné aktivity od kempovania cez niekoľko dňovú túru či bicyklový výlet až po nocovanie na hudobnom festivale.

Zimné spacáky

Naopak zimné spacáky vás dokážu zohriať aj v chladných podmienkach, keď sa bude vonkajšia teplota pohybovať hlboko pod bodom mrazu. Bývajú ťažšie a menej skladné, hoci napríklad zimné páperové spacáky sú stále veľmi ľahké, avšak za ne si priplatíte.

Trojsezónne spacáky

Univerzálnu a obľúbenú voľbu predstavujú trojsezónne spacáky, ktoré uspokoja prevažnú väčšinu dobrodruhov. Tento kompromis medzi letným a zimným spacákom ponúka dobrý tepelný komfort pri spaní v stane od jari až do jesene.

Teplotné limity

Ďalšími parametrami, podľa ktorých poznáte, či sa spacák ponúkaným tepelným komfortom hodí na vaše využitie, sú teplotné limity.

Teplotný limit Charakteristika
Maximálny Najvyššia teplota, pri ktorej sa človek v spacáku (čiastočne odkrytý) nepotí; často sa neuvádza
Komfortný Najnižšia teplota, pri ktorej človek necíti pocit chladu, keď v ňom leží s natiahnutými nohami
Limitný V polohe so skrčenými nohami človek nepociťuje chlad a netrasie sa zimou
Extrémny Človek pociťuje silný pocit chladu, pri dlhšom trvaní takejto situácie hrozia zdravotné následky

 

Materiál náplne

Vlastnosti spacákov ovlyvňuje predovšetkým ich náplň. Vyberať môžete buď zo syntetických materiálov, alebo môžete zvoliť kačacie alebo husacie perie.

Častejšou voľbou sú lacnejšie syntetické vlákna, ktoré sú vhodné aj pre alergikov a navyše sa ľahko čistia - možno ich prať v práčke.

Delenie syntetických vlákien:

  • Mikrovlákno – skladné, ľahké
  • Duté vlákna – objemnejšie a ťažšie ako mikrovlákno, kratšia životnosť

Páperové spacáky sú ľahké a veľmi kvalitné, hodia sa tak napríklad aj na náročnú horskú turistiku. Ponúka dlhú životnosť a výborné termoizolačné vlastnosti, lepšie ako syntetické vlákna pri rovnakom objeme. Zodpovedá tomu však ich obstarávacia cena. Pri zvlhnutí sa však izolačné vlastnosti zhoršujú, vlhkosť ovplyvňuje husacie perie o niečo viac ako kačacie perie.

Tvar spacáku

Strih spacáku zvoľte podľa toho, ako ho chcete používať. Prednosť môžete dať buď praktickejšiemu a väčšiemu dekovému spacáku, alebo mumiovému spacáku s lepším udržiavaním tepla.

Dekový spacák

Dekový spacák má tvar obdĺžnika a je možné ho rozopnúť tak, že z neho budete mať miesto spacáku deku. Ľahšie sa doň dostáva a poskytuje viac priestoru ako múmiový spacák. Vzhľadom k väčšiemu priestoru vo vnútri spacáku vám v ňom ale môže byť chladnejšie, pretože aj tento priestor navyše musíte svojim telom „vykurovať“.

Múmiový spacák

V múmiovom spacáku Vám môže byť celkom tesno. Nedá sa v ňom tak ľahko meniť pozícia pri spaní, ale tento tvar oceníte hlavne počas chladných nocí, pretože vám v ňom bude väčšie teplo. Vďaka menším rozmerom v rozloženom stave je menší aj po zložení.

Veľkosť

Spacáky sa predávajú v rade veľkostí a kúpiť by ste si teda mali podľa vlastnej výšky, prípadne výšky toho, pre koho spacák zháňate. Spacák by mal byť aspoň o 15 centimetrov dlhší ako výška postavy. Vhodná veľkosť spacáku zaistí, že sa do neho bez problémov zmestíte, a prispieva k správnemu udržiavaniu tepla – z toho dôvodu nesmie byť veľmi veľký.

Ako vybrať spacák pre dieťa? Výber je v podstate rovnaký ako u spacákov pre dospelých, hlavný rozdiel medzi spacákmi pre deti a dospelých je práve vo veľkosti. Spacáky sa totiž samozrejme vyrábajú aj v detských veľkostiach. Vzhľadom na zvýšenú náchylnosť detí na chlad sa oplatí investovať do kvalitného detského spacáku, najmä ak s deťmi prespávate v prírode častejšie.

Hmotnosť

V prípade, že plánujete iba obchádzať kempy autom, nemusíte hmotnosť spacáku nijako riešiť, ale pokiaľ ho budete nosiť na chrbte alebo voziť na bicykli, určite sa na tento údaj zamerajte. Spacáky väčšinou vážia okolo 1,5 kilogramu, tie najľahšie modely však majú hmotnosť aj výrazne pod 1 kilogram. A tento rozdiel pri celodennej túre spoznáte.

Tip: Ako vybrať spací vak, už viete. Až si ho zaobstaráte a začnete ho používať, mali by ste sa oň správne starať, aby vám slúžil čo najdlhšie a aby ste sa v ňom aj pri viacdňovom užívaní cítili dobre. Preto sme pre vás pripravili článok, ako sa starať o spacák.