HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako prať páperovú bundu?

Páperová bunda je veľmi praktický a naviac štýlový kúsko každého zimného šatníka. A rovnako ako iné bundy by ste aj tú páperovú mali občas vyprať. Pritom sa netreba ničoho obávať, ak budete postupovať s dostatočnou šetrnosťou, bunda si zachová svoj vzhľad, nadýchanosť a vlastnosti. Ešte než začnete s bundou niečo robiť, oplatí sa pozrieť na štítok s pracími symbolmi, kde nájdete odporúčania, čo si môžete pri jej praní a sušení dovoliť. S postupom prania a sušenia popísaným nižšie však určite nič nepokazíte – výsledkom bude čistá, voňavá a nepoškodená bunda. Nasledujúci postup potom možno využiť nielen pri praní páperových búnd, ale aj v prípade ďalšieho páperového oblečenia alebo spacákov.

Дизайн без названия (2)

Správne pranie páperovej bundy

V prvom rade pred samotným praním vyprázdnite vrecká a zapnite všetky zipsy a patentky, aby sa bunda pri praní nepoškodila. Potom, čo dáte bundu do práčky, nastavte na nej šetrný program s teplotou vody 30 °C. Bez odstreďovania – to je veľmi dôležité. Na pranie použite prací prostriedok, ktorý je priamo určený na pranie peria. Zohnať ho nie je veľký problém. Taký prostriedok nielenže bundu pomôže vyčistiť a odstrániť z nej zápach, ale taktiež prispieva k obnove plnivosti (loftu) peria a nepoškodzuje prirodzenú vrstvu tuku na perie. A práve vďaka tejto tukovej vrstve má perie skvelé tepelnoizolačné vlastnosti. Nepoužívajte aviváž, zmäkčovadlá ani bielidlo. Po vybratí z práčky vytlačte časť vody z bundy ľahkým žmýkaním. Rozhodne sa však nesnažte jej schnutie urýchliť krútením materiálu. Potom bundu položte na uterák a začnite na ňu mierne tlačiť ďalším uterákom. Tak z bundy dostanete preč ďalšiu vodu.

Tip: Pokiaľ vám ide iba o vyčistenie menšej nečistoty na vrchnom materiáli bundy, nemusíte ju hneď dávať do práčky. Takúto nečistotu môžete vyčistiť lokálne s pomocou vody, mydla a kefky.

 

839595_hannah-arden-princess-blue-stripe 893079_husky-pansky-perovy-kabat-downbag-m-black 893139_husky-damsky-perovy-kabat-downbag-l-mocha

Sušenie páperovej bundy na vzduchu

Дизайн без названия (5)

Na prirodzené doschnutie bundy potrebujete dobre vetraný priestor, kde ju rozloženú položíte na sušiak. Mokrú páperovú bundu na sušiak nevešajte ako bežné oblečenie. Počas schnutia by ste mali bundu párkrát obrátiť a pri tej príležitosti s ňou vždy trochu zatriasť na našuchorenie peria a obnove jeho rovnomerného rozloženia – zabránite tak tvorbe chuchvalcov peria a vzniku poloprázdnych miest v izolačnej náplni. Navyše tak urýchlite proces sušenia, ktoré trvá pomerne dlho. Bunda môže v závislosti na okolitých podmienkach a množstve náplne schnúť až štyri dni. Pri sušení ju nedávajte na kúrenie ani do jeho blízkosti, inak hrozí presušenie a následné lámanie peria. Bundu môžete nechať sušiť aj vonku, ale nesmú na ňu svietiť priame slnečné lúče. Sušenie vonku je teda možné iba v tieni alebo pri zatiahnutej oblohe.

Sušenie páperovej bundy v sušičke

Pokiaľ budete do procesu chcieť zapojiť aj sušičku, môžete. Uľahčíte si tým prácu. Bundu sušte iba na nízkej tepolte, maximálne 30 °C. Do sušičky môžete spolu s bundou dať aj špeciálne loptičky, ktoré majú za úlohu zamedziť zhlukovaniu peria, vďaka čomu bunda zostane krásne nadýchaná a perie v nej bude rovnomerne rozložené. Tieto loptičky bývajú spolu s pracím prostriedkom súčasťou sád určených na pranie páperového oblečenia. Po vybratí zo sušičky bundou zatraste, aby sa perie ešte lepšie našuchorilo a rozložilo.