HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako sa obliecť na skialpy?

Pri debate o skialpinistickom vybavení sa v prvom pláne diskutuje o lyžiach alebo topánkach, dôležité je však aj oblečenie. Na predvedenie toho najlepšieho výkonu na skialpoch totiž potrebujete, aby vaše oblečenie bolo pohyblivé a aby ste sa v ňom cítili pohodlne. Oblečenie by vám tiež malo poskytnúť tepelný komfort a ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Pozrite sa, aké by ste mali zvoliť oblečenie na skialpovú túru, aby splnilo všetky spomínané požiadavky.

Дизайн без названия(144)

Do kopca naľahko, na cestu dole sa musíte priobliecť

Skialpy sú zvláštne tým, že musíte prispôsobovať svoje oblečenie aktuálnej situácii častejšie, než je zvykom pri iných zimných športoch a vonkajších aktivitách. Je to dané tým, že počasie nie je jediným ovplyvňujúcim faktorom. Pri stúpaní na vyhliadnutý vrchol sa poriadne spotíte aj za väčšej zimy, ale pokiaľ budete mať šťastie na pekné počasie a nebude snežiť, pršať, fúkať silný vietor a bude teplo, stúpať môžete naľahko, niekedy dokonca len v tričku. Akonáhle však príde na rad zjazd dole, treba sa priobliecť a vytiahnuť z batohu teplejšiu mikinu, bundu alebo rukavice. Studený vietor pri zjazde totiž rozhodne nie je príjemný. A podobné je to aj pri dlhších prestávkach.

Z toho vyplýva, že by ste so sebou mali mať dostatok rôzneho teplého oblečenia, ktoré nebudete mať stále na sebe. Preto si pri balení na túru nezabudnite vziať batoh, kam sa vám zmestí nielen pitie, desiata a lavínová výbava, ale aj všetko potrebné oblečenie.

Základom je vrstvenie

Kvalitné oblečenie z tých správnych materiálov pomôže udržaniu vášho tela v teple a suchu. Treba však dodržiavať pravidlo vrstvenia, aby oblečenie čo efektívnejšie splnilo svoju funkciu.

Prvá vrstva odvádza pot

Prvou vrstvou, ktorú by ste mali mať oblečenú ako na hornej, tak aj dolnej časti tela za všetkých podmienok, je funkčná bielizeň, často označovaná ako termobielizeň. Funkčná bielizeň musí priliehať k telu, vzhľadom na jej ľahkosť vás ale nebude obmedzovať v pohybe. Zaručuje rýchly odvod potu od tela do ďalších vrstiev, prípadne priamo do okolia, takže vás udrží v suchu. Tým taktiež prispieva k tepelnému komfortu, a to aj pri náročných výkonoch – po zastavení vás nebude studiť spotené oblečenie.

Zvoliť môžete buď bielizeň vyrobenú z rýchloschnúcich a priedušných syntetických, alebo prírodných materiálov, prípadne z ich kombinácie. Obľúbeným prírodným materiálom, vhodným na dlhotrvajúce výkony, je merino vlna. Merino vlna sa môže pochváliť veľmi dobrou izoláciou tepla a zároveň vysokou priedušnosťou. Podstatné je aj to, že je tento materiál príjemný na dotyk a neškriabe.

1025886-1_sensor-double-face-panske-triko-dl-rukav-deep-blue 887634-4_sensor-merino-impress-damske-triko-dl-rukav-deep-blue-origami Дизайн без названия (39)

Druhá vrstva na udržanie tepla

Druhá vrstva patrí na hornú časť tela a mala by jej byť mikina opäť z priedušného materiálu, pretože svojou funkciou má nadväzovať na prvú vrstvu a ďalej odvádzať vlhkosť preč od tela. Jej hlavnou úlohou vzhľadom na väčšiu hrúbku materiálu je ešte viac brániť úniku tepla. Samozrejme na trhu nájdete rôzne silné a tým aj rôzne hrejivé funkčné mikiny – nie je od veci mať aspoň dve alebo tri a pred zacvaknutím topánok do lyží si obliecť tú teplú mikinu podľa aktuálnej situácie. Mikinu si prípadne môžete iba schovať do batohu na zjazd a pre prípad, keby sa ochladilo - keď si ponesiete mikinu v batohu, počas túry si ju rýchlo oblečiete a nad zimou vyhráte.

Výber materiálu je podobný ako pri prvej vrstve. Niekomu viac vyhovujú syntetické materiály, iní nedajú dopustiť na tie prírodné, najmä na merino vlnu. Výber jednoducho záleží na osobných preferenciách a po pár túrach už aj na skúsenostiach.

1028580-3_trimm-oasis-jeans-blue-dark-navy-front 02 (4) 887940_husky-detska-mikina-s-kapuci-artic-zip-k-turquoise-black-blue

Vrchná vrstva

Asi nie je prekvapením, že vrchná vrstva – bunda a nohavice – musí spolupracovať s vrstvami, ktoré sú pod ňou. Mala by teda zaručovať dostatočnú priedušnosť, inak by ste sa v bunde a nohaviciach pekne zaparili už na začiatku kopca. Okrem udržiavania tepla slúži ako ochrana pred vetrom, dažďom alebo snehom.

Pri výpravách počas dobrého počasia sa najviac používajú softshellové bundy a nohavice, ktoré sú priedušné a odolné proti vetru. Do náročnejších podmienok, napríklad pri snežení, sa potom oplatí obliecť nepremokavé oblečenie s membránou s vysokým vodným stĺpcom. V prípade búnd a nohavíc, rovnako ako keď ide o mikiny samozrejme platí, že sú rôzne zateplené, a „zimofily” ocenia práve viac zateplené modely.

956157-8_10028954hhx01-carsten-ii 1026492_hannah-megie-sunny-lime 892251-2_husky-damska-softshell-bunda-sevan-l-dk--green

 

Pre tých, ktorým je večne zima a pre všetkých, ktorí vyrážajú do hôr za extrémne mrazivých dní, je možné navyše odporučiť teplú páperovú bundu. Páperovú bundu si je dobré nasadiť prinajmenšom počas prestávok ako ochranu proti prechladnutiu.

good-day-skiing

Rukavice

Rukavice vám musia umožniť pevne a citlivo uchopiť palice. Hodí sa mať viac párov s rôznou priedušnosťou a hrejivosťou, ktoré si budete môcť meniť na základe aktuálneho počasia. V lete určite nebudete chcieť žmýkať pot z vašich rukavíc, preto sú na teplé počasie ideálne ľahké a veľmi priedušné rukavice. Naopak za mrazivých podmienok alebo počas sneženia je potrebné udržať ruky v teple a suchu za pomoci silných a nepremokavých rukavíc.

Ponožky

Iste všetci dobre poznáte poučku, že zima vám nesmie byť hlavne od nôh. Okrem topánok vám s tým pomôžu kvalitné ponožky. Chybu rozhodne neurobíte s ponožkami z merino vlny. Okrem výhod v podobe dobrej tepelnej izolácie, dobrého odvodu potu a jemnosti na dotyk, o ktorých sme napísali vyššie pri funkčnej bielizne, v prípade ponožiek naviac stojí za zmienku, že merino vlna prirodzene potláča zápach, čo oceníte po zložení topánok.

Doplnky

Nakoniec nezabudnite ani na doplnky, ktoré vám na skialpoch zaistia vyšší tepelný komfort a ochranu proti vetru. Čiapka a čelenka sú takmer nevyhnutné na výstup do kopca. Opäť sa hodí mať viacero variantov pre rôzne počasie. Pokiaľ chcete nosiť čiapku alebo čelenku aj pod helmou, pochopiteľne si budete musieť odpustiť brmbolec. Krk vám udrží v teple nákrčník a v mimoriadnych prípadoch nie je odveci mať v zálohe pripravenú kuklu.