⚡ Využite dodatočné zľavy na vybrané značky a ušetrite ⚡

Ako vybrať oblečenie do sychravého počasia

S frázou nie je zlého počasia, len zlého oblečenia ste sa už určite stretli. A my s tým musíme jedine súhlasiť. Pokiaľ si vyberiete správne a kvalitné oblečenie, nezaskočí vás hmla, dážď, vietor ani zima.

stan (4)

Základom je vrstvenie oblečenia

Aby ste sa vonku cítili komfortne aj v zlom počasí, je pri obliekaní dôležité myslieť na systém vrstvenia oblečenia.
Základom sú tri funkčné vrstvy.

Prvá sacia vrstva

Prvou základnou vrstvou je sacia vrstva, ktorá by mala dobre priliehať na telo. Jej úlohou je dobre odvádzať vlhkosť od tela a udržovať ho v suchu po celú dobu aktivity.

Ako prvá vrstva sa preto najčastejšie oblieka funkčná bielizeň.

  • syntetická funkčná bielizeň - udržuje telo suché, veľmi rýchlo schne, vhodné na kratšie a fyzicky náročnejšie aktivity v teplejšom počasí
  • merino funkčná bielizeň - neviaže pachy, hreje aj za vlhka, je prirodzene antibakteriálna, nehorľavá a veľmi komfortná, vhodná do chladnejších podmienok

Pamätajte, že funkčná bielizeň musí skvele sedieť.

Izolačná vrstva

Ako je z názvu určite zrejmé, izolačná vrstva má telo hlavne dobre izolovať od zimy a tiež dobre odvádzať vlhkosť z prvej sacej vrstvy.
Používané sú materiály z technických vlákien, ktoré sa vyznačujú schopnosťou viazať veľké objemy vzduchu, nízkou nasiakavosťou a dobrou schopnosťou transportovať vlhkosť.

Ideálnou izolačnou vrstvou je oblečenie ušité z fleecu, ktoré dobre viaže vzduch a má výbornú tepelnú izoláciu.

Ochranná vrstva

Ochranná vrstva musí uchovávať izolačnú vrstvu pod sebou suchú, aby sa zabránilo poteniu, a zároveň musí spĺňať určitú nepremokavosť, aby sa zabránilo prístupu vody z vonkajšieho prostredia.

  • oblečenie s membránou - špeciálny materiál, ktorý je laminovaný na spodnú vrstvu vrchného materiálu, veľmi odolný, dobre priedušný, s dlhou životnosťou
  • oblečenie so záterom - materiál je nanesený výrobcom na spodnú stranu vrchného materiálu, špeciálna vrstva vysoko vodeodolného materiálu
  • oblečenie s vodoodpudivou úpravou DWR - chemicky ošetrený materiál, po určitý čas dobre odoláva vode, dlhodobo pôsobiaca impregnácia

stan (3)

Čo je softshell?

Ide o súhrnné označenie moderných viacvrstvových funkčných materiálov, ktoré sú mechanicky odolné, nepremokavé, tepelne izolačné, vetruvzdorné a priedušné.

Čiapky, rukavice a multifunkčná šatka

Pri robení oblečenia do sychravého počasia nezabudnite ani na kvalitnú pokrývku hlavy. Pokiaľ vám vadí klasická čiapka, môžete si vybrať čelenku, ale mať hlavu v teple je veľmi dôležité. Cez hlavu nám totiž z tela odchádza najviac tepla.

Rovnako dôležité sú aj rukavice, pokiaľ budete celý deň v pohybe, postačia vám tenké plus jedny náhradné do batohu. Praktické sú dotykové, vďaka ktorým môžete ovládať mobilný telefón, bez toho aby ste museli vybrať ruky z vyhriatych rukavíc.

Hodti sa vám určite bude aj multifunkčná šatka, ktorá zahreje váš krk. V prípade potreby je možné použiť ako uterák alebo pokrývka hlavy.