Ako prať funkčné oblečenie?

Funkčné oblečenie je skvelou voľbou pre všetky športové a outdoorové aktivity. Vzhľadom na to, že je určené pre aktivity, pri ktorých sa človek väčšinou dosť spotí, je nevyhnutné ho pravidelne prať. Aby ste vlastnosti tohto druhu oblečenia nijako nenarušili, musíte si pri jeho praní počínať obozretne. Síce to nie je žiadna veľká veda, ale oplatí sa vedieť, ako presne na to.

Дизайн без названия (14)

Čo je funkčné oblečenie?

Čo vlastne je funkčné oblečenie? Radí sa medzi neho funkčná bielizeň alebo termobielizeň, ktorá predstavuje skvelú prvú vrstvu a je v priamom kontakte s pokožkou, a potom ďalšie oblečenie z funkčných materiálov, ako sú napríklad mikiny na beh či bežky. Funkčné oblečenie je ušité buď z nejakého rýchloschnúceho syntetického materiálu (polyesteru, polyamidu či polypropylénu), alebo z prírodného materiálu (merino vlny alebo bambusových vlákien), prípadne ich kombinácia. Medzi hlavné prednosti funkčného oblečenia patrí schopnosť efektívne odvádzať pot od tela, vďaka čomu vás po celý čas trvania aktivity udrží relatívne v suchu a prispieva k správnej termoregulácii tela – v lete znižuje riziko prehriatia organizmu av zime vás zase udrží v teple.

Kedy prať funkčné oblečenie?

Všetko funkčné oblečenie nemusíte bezpodmienečne prať po každom nosení a prepotení. Všeobecne platí, že prírodné materiály nemusíte prať tak často ako tie syntetické. Praktické je v tomto ohľade najmä oblečenie z merino vlny, ktoré absorbuje baktérie spôsobujúce zápach. Keď ho necháte po športe vyvetrať, ideálne na čerstvom vzduchu, môžete si ho pokojne vziať aj viackrát. V prípade, že oblečenie z merino vlny zapácha aj po vyvetraní, je najvyšší čas ho vyprať. Oblečenie zo syntetických vlákien, ktoré používate ako prvú vrstvu, je dobré prať po každej náročnej fyzickej aktivite, kedy sa spotíte. Funkčné mikiny alebo nohavice môžu vydržať v prijateľnom stave dlhšie, záleží na tom, ako veľmi oblečenie prepotíte.

Дизайн без названия (12)

Správne pranie funkčného oblečenia

Keď príde čas na pranie oblečenia z funkčných materiálov, začať by ste vždy mali pohľadom na štítok s pracími symbolmi, ktorý na každom kúsku oblečenia nájdete. Keď sa budete riadiť informáciami zo štítku a dodržíte niekoľko odporúčaní spomínaných nižšie, oblečenie celý prací proces prečká bez poškodenia. Štítky by ste z tohto dôvodu nemali z oblečenia odstrihávať.

Predtým než oblečenie dáte do práčky, zapnite všetky zipsy, pokiaľ ich vaše oblečenie má, inak by v práčke mohlo dôjsť k poškodeniu ako tohto kúsku, tak aj ďalších. Samozrejme nezabudnite vyprázdniť vrecká. Ďalej je dobré oblečenie obrátiť naruby – prispejete tak k dlhšej výdrži potlačí a reflexných prvkov.

Tip: V prípade, že je oblečenie silne zašpinené bahnom, pred hodením do práčky ho ručne predperte. V teplej vode s trochou pracieho prostriedku nechajte bahno asi hodinu odmočiť a potom oblečenie jemne vyplákajte. Po vyplákaní ho nežmýkajte krútením alebo silným stláčaním.

Čo sa týka voľby pracieho prostriedku, zožeňte si taký, ktorý je určený priamo na pranie funkčných materiálov. Bežne sa jedná o tekutý prací prostriedok. Na funkčné oblečenie zo syntetických materiálov môžete použiť univerzálny prostriedok na športové oblečenie, na oblečenie z merino vlny zoženiete špeciálny prostriedok na pranie priamo tohto materiálu. Dávkovanie vykonajte podľa informácií uvedených na obale. Rozhodne nepoužívajte aviváž, pretože by znížila funkčnosť oblečenia.

Pri nastavení teploty prania rešpektujte hodnotu zo štítku s pracími symbolmi. Ak ste ho napríklad odstrihli alebo nie je čitateľný, neurobíte chybu, keď budete oblečenie prať na šetrný program na pranie jemnej bielizne s teplotou vody 30 °C a nízkymi otáčkami (do 800 otáčok za minútu). Táto teplota je výrobcovia často odporúčaná, najviac to býva 40 °C. Pokiaľ vaša práčka ponúka špeciálne programy na pranie športového oblečenia (vhodné na syntetické materiály) alebo pranie vlny (vhodné na pranie prírodných funkčných materiálov), po kontrole nastavenia správnej teploty a otáčok ich môžete bez obáv využiť.

Дизайн без названия

Sušenie funkčného oblečenia

Oblečenie z funkčných materiálov nechajte usušiť voľne na vzduchu, zavesené na sušiaku. Sušiť ho môžete doma aj vonku, avšak vyhnite sa sušeniu na priamom slnku, aby ste predišli vyblednutiu farieb. Funkčné oblečenie sa obvykle nežehlí. Ak sa chcete vyhnúť odtlačkom od štipcov na bielizeň, oblečenie na sušiak rozložte. Na usušenie ho nedávajte do sušičky, pretože hrozí poškodenie jemných vlákien funkčných materiálov a strata ich špecifických vlastností. Schnutie funkčného oblečenia vzhľadom k vlastnostiam používaných materiálov prebieha rýchlo. Pre rýchlejší proces sušenia neplňte práčku úplne doplna, aby sa oblečenie lepšie vyplákalo.