HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Vychytávky pri turistických nohaviciach

Výber turistických nohavíc nie je dobré podceniť. Nohavice musia dobre sedieť, byť odolné proti nástrahám počasia a samozrejme sa vám tiež musia páčiť. S akými vychytávkami sa turistické nohavice vyrábajú a ako vybrať tie správne pre vás?

outdoormarket blog - 2 (4) (1)

Turistiku môžeme rozdeliť na vysokohorskú, bežnú a nenáročnú. Či už budete chodiť kdekoľvek, je dôležité vybrať vhodné nohavice na dané podmienky.

Materiály turistických nohavíc

Na materiáli nohavíc veľmi záleží, pretože nohavice slúžia ako posledná vrstva, ktorá nás chráni od vplyvov počasia. Správnou voľbou sú turistické nohavice z funkčných materiálov.

  • do pekného počasia voľte ľahké a priedušné nohavice bez vodoodpudivej vrstvy, vhodné sú nohavice odolné proti UV žiareniu, najlepšími materiálmi do teplejšieho počasia sú ľan alebo bavlna
  • vlhkým nohaviciam (či už kvôli potu, alebo zapadnutiu do potoka) zabránite nosením rýchloschnúcich turistických nohavíc
  • v chladných dňoch sú vhodné syntetické materiály alebo ošetrená bavlna, pocit tepla a mechanickú odolnosť zaistia softshellové nohavice a tiež neprefúknu
  • ak sa chystáte do tropického pásma, potom určite oceníte rýchloschnúce nohavice s úpravou odpudzujúcou hmyz

Hmotnosť

Hmotnosť nohavíc a ich objem zohráva tiež zásadnú úlohu pri výbere. Nohavice totiž so sebou pravdepodobne ponesiete v batohu. Dobre si teda rozmyslite, aké nohavice si vyberiete. Nemali by zaberať príliš miesta, zároveň ale musia byť kvalitné a odolné.

Tip: Zaobstarajte si ultraľahké prezliekacie nohavice.

Vodeodolnosť

Vodeodolnosť nohavíc by vás mala zaujímať až pri náročnejších túrach. Na prechádzku lesom vám postačia aj premokavé nohavice, na ľahšiu túru si so sebou do batohu pribaľte ľahké nepremokavé nohavice na prezlečenie.
Vodný stĺpec pri vodeodolných nohaviciach by mal byť aspoň 10 000 g/m2 na 24 hodín priedušnosti a viac.

Pamätajte, že nepremokavá úprava alebo membrána je v letných teplotách nevhodná, v nohaviciach sa budete potiť.

Vodeodolné nohavice sa dajú zohnať v týchto variantoch:

  • s DWR úpravou - chemická úprava, dlhotrvajúca impregnácia
  • so záterom - vyššia odolnosť ako DWR, nižšia priedušnosť, obmedzená životnosť
  • s membránou - špeciálny materiál (fólia), veľmi odolné proti vode, lepšia priedušnosť ako záter, drahšia obstarávacia cena

Vetruvzdornosť

Ďalším aspektom, ktorý je dobrý pri výbere turistických nohavíc zohľadniť je vetruvzdornosť – schopnosť materiálu chrániť telo pred prefúknutím.
Materiály, z ktorých sú vetruvzdorné nohavice vyrábané, sa nazývajú wind block, wind stop alebo aj wind stopper.

Vetruvzdorné nohavice majú zadnú časť vyrobenú z priedušných panelov, ktoré zabraňujú prechladnutiu a prehrievaniu tela. V prednej časti je zateplený alebo neprefúkavý materiál.

Nohavice s gumou v páse

Nohavice s gumou v páse sa veľmi dobre prispôsobia vášmu pásu, pomocou stiahnutia gumy je možné ich regulovať podľa potreby. Veľmi obľúbené sú najmä u detí, pretože sa im dobre naťahujú.

Koľko vreciek je dosť

Dostatok vreciek sa vždy hodí. Využijete ich najmä na mobilný telefón, doklady, peňaženku, vreckový nôž, vreckovky alebo malú desiatu.
Najčastejšie sa vyrábajú turistické nohavice s vreckami na bokoch, na zadku a na stehnách. Najviac praktické sú vrecká na zips, nič vám z nich pri túre nevypadne.

outdoormarket blog - 2 (3) (1)

Rozopínacie a odopínacie nohavice

Niektoré nohavice sa vyrábajú so zipsami na nohaviciach alebo odopínacími nohavicami, čo oceníte najmä v teplejšom počasí, kedy z nohavíc ľahko urobíte kraťasy.

Vďaka zipsom ľahko nohavicu podľa potreby rozšírite a uľavíte tak opuchnutým nohám.

Zosilnené kolená a členky

Na náročnejšie túry sú vhodné nohavice so zosilnením na kolenách a členkoch. Táto vychytávka zvyšuje komfort, ale hlavne životnosť materiálu. Hodí sa hlavne, keď si často kľakáte k batohu alebo k deťom.