HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako vrstviť oblečenie, aby vám bolo vždy teplo a aby ste sa nepotili?

Premýšľate, ako sa správne obliecť na trek, prechádzku, bežky alebo na bicykel? Ak si chcete užiť každý okamih v prírode bez ohľadu na počasie a teplotu, je nevyhnutné vrstviť oblečenie. Prečo je dôležitý takzvaný cibuľový systém a ako sa vrstviť, aby ste boli v chlade a suchu? Prečítajte si všetko, čo potrebujete vedieť o vrstvení.

Дизайн без названия(387)

Vrstvenie je základ

Ide o postupné vrstvenie tenkého oblečenia z rôznych materiálov, aby boli čo najefektívnejšie využité ich funkčné vlastnosti. Prvá vrstva vás udrží v suchu, druhá v teple a tretia vás ochráni pred externými vplyvmi, ako je vietor, dažď a zima. Vrstvy teda spoločne fungujú dokonale. Ľudské telo sa neustále prispôsobuje intenzite pohybu a zmene teploty prostredia. Ľahko prechladne, alebo sa naopak prehreje. S viacerými vrstvami je menšia pravdepodobnosť, že vás zmena počasia zaskočí. Vrstvenie prispôsobte aktivitám, ktoré plánujete robiť. Napríklad ak sa chystáte na záťažový beh s vysokou tepovkou, zvážte počet vrstiev, pri štarte by vám totiž malo byť skôr chladno. Telo sa samo čoskoro zahreje.

Prvá vrstva

Vrstva, ktorá sa nosí priamo na tele, odvádza pot, ale drží vás v suchu a hlavne v teple. Funkčné oblečenie, známe ako termobielizeň, by malo byť ako vaša druhá koža, preto pokiaľ túto vrstvu vyberáte, mala by padnúť presne na telo a maximálne sa prispôsobiť vášmu pohybu. Táto vrstva by vás mala podržať počas najnáročnejších aktivít a počasia. Na výber máte niekoľko materiálov, s ktorými sa spájajú rôzne vlastnosti.

Merino vlna

Druh vlny je zo špeciálne vyšľachtených oviec. Vlákna sú jemnejšie ako pri tradičnom druhu vlny. Oblečenie z tohto materiálu sa hodí na celoročné aktivity s vyššou intenzitou záťaže. Jedná sa o prírodný materiál, ktorý má skvelú schopnosť izolácie, teda efektívne zahrieva a ochladzuje. Jeho veľkou výhodou je perfektný odvod vlhkosti. Je antibakteriálny a preto ani po opakovanom prepotení oblečenie nezapácha.

Kašmír

Tento materiál je vhodný ako základná vrstva pri nižšej intenzite zaťaženia a nízkych teplotách. Prírodný materiál je extrémne mäkký, hrejivý a priedušný. Dokáže účinne odvádzať vlhkosť a je povestný svojou odolnosťou a dlhou životnosťou.

Дизайн без названия(361)

Syntetika

Ak máte spodnú vrstvu zo syntetiky, hodí sa vám na celoročné aktivity a na viac intenzívnu záťaž. Rovnako ako predchádzajúce materiály odvádza vlhkosť, navyše je rýchloschnúci, elastický, odolný voči oderu a udržuje si vlastnú farbu. Na druhej strane, lacnejšie kusy oblečenia môžu po potení zapáchať viac.

Druhá vrstva

Dôležitú funkciu má aj druhá vrstva oblečenia, najčastejšie v podobe svetra či mikiny, ktorá preberá vlhkosť z prvej vrstvy a odvádza ju preč od tela. Musí byť teda priedušná, ale zároveň musí izolovať a telo držať v teple. Druhé vrstvy nájdete vyrobené z rôznych materiálov, vodítkom je, na akú sa aktivitu zberáte.

Fleece

Vrstva z fleecového materiálu sa hodí skôr na rekreačné aktivity, turistiku a lyžovanie. Fleecové oblečenie môže mať mnoho podôb, pretože fleece môže byť tenký alebo silný, obojstranný alebo česaný. Vhodný je skôr do nižších teplôt, kvôli jeho výbornej tepelnej izolácie. Navyše je rýchloschnúci a vodoodolný.

Funkčné materiály

Oblečenie z funkčného materiálu sa hodí na celoročné aktivity a na vyššiu intenzitu záťaže vďaka dobrej schopnosti odvádzať vlhkosť a udržiavať telo v teple. Navyše oblečenie rýchlo schne.

Bavlna

Tento materiál je vhodný na voľnočasové aktivity s nízkou záťažou a intenzitou. Bavlnené veci sú síce pohodlné a priedušné, ale vlhkosť nedokážu absorbovať a odvádzať. Nevýhodou tiež môže byť absencia schopnosti rýchleho schnutia.

Дизайн без названия(360)

Tretia vrstva

Vrchná vrstva slúži ako obranný štít, ktorý neprepúšťa chlad, vietor ani dážď, ale zároveň prepúšťa vlhkosť. Ak máte správnu bundu, nemusíte sa obávať počasia. Bundy môžu byť rôznych typov.

Softshellová bunda

Hodí sa do nižších teplôt, ale na vyššiu aktívnu záťaž. Bunda dokáže udržať teplo a chrániť proti externým vplyvom. Bunda môže byť membránová aj nemembránová, alebo v nepremokavom a menej vvodovzdornom variante. Pri výbere (ne)membránovej bundy je naozaj dôležité zamyslieť sa, v akých podmienkach budete bundu najčastejšie nosiť.

Nepremokavé oblečenie musí plniť prakticky dve protichodné vlastnosti - na jednej strane sa nesmie voda padajúca z neba dostať dovnútra, ale na druhej strane sa musí vlhkosť od tela dostať von.

Vetruodolná bunda

Absolútne univerzálny odev na celoročné použitie, ktorý chráni pred prievanom, býva veľmi kompaktný a ľahký s rôznym stupňom nepremokavosti v závislosti od kvality a ceny. Tieto bundy môžu byť natoľko skladné, že ich môžete nosiť vo vrecku mikiny.

Prešívaná bunda

Páperové bundy s prírodnou náplňou alebo syntetickou náplňou sa vyznačujú nízkou hmotnosťou a skvelou zbaliteľnosťou, takže ich môžete vziať so sebou takmer všade. Tento typ bundy je najvhodnejší do nízkych teplôt, kde plní výbornú izolačnú a hrejivú funkciu, a to ako na jednodňovom výlete, tak aj na týždňovej expedícii. Nevýhodou páperovej výplne je, že pri navlhnutí stráca svoje izolačné schopnosti; čiastočne ju možno ochrániť vodoodpudivou úpravou vonkajšieho materiálu bundy.

Hybridná vrstva

Medzistupeň medzi druhou a treťou vrstvou môže byť hybridné oblečenie, ktoré je priedušné, ale zároveň chráni pred dažďom a vetrom. Na vnútornej strane oblečenia môže byť jemný fleece, ktorý zaručí teplo a je akýmsi prievozníkom potu od tela. V prípade prívetivého počasia je možné hybridné oblečenie využiť ako poslednú vrstvu.