HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Čo je to skialp?

Už vás nebaví čakať v dlhých radoch na lanovku, chcete zažiť zasneženú krajinu z iného uhla pohľadu a poriadne si zacvičiť? Potom je pre vás skialp tou správnou aktivitou na zimné mesiace.

Skialp, často označovaný ako skialpy alebo skialpinizmus, je turistika na lyžiach. Vďaka lyžiam so špeciálnym viazaním a stúpacím pásom je možné chodiť do kopca. Po zdolaní vrcholu si stačí strhnúť pásy a môžete si vychutnať si zaslúženú jazdu dole.

Дизайн без названия(269)

Vybavenie na skialp

Vybavenie na skialp je pomerne špecifické a môže sa líšiť podľa daného terénu a schopností lyžiara. Úplným základom sú skialpové lyže, viazanie, topánky, palice a stúpacie pásy.

Lyže

Skialpové lyže sú ľahšie ako zjazdové lyže a mali by zvládnuť rôzne typy snehu. Ostatné parametre (dĺžka, šírka, tuhosť) závisia od individuálnych potrieb lyžiara.

Viazanie

Skialpové viazanie sa delí do dvoch hlavných kategórií - rámové a pinové viazanie. Viac lyžiarov uprednostňuje pinové viazanie, pretože je ľahšie a robustnejšie. Ťažšie rámové viazanie ocenia lyžiari pri prudkých zjazdoch alebo freeride. Oba typy viazania prepínajú medzi režimom stúpania a klesania.

Topánky

Topánky musia byť pohodlné do kopca a stabilné pri zjazde z kopca. Vo väčšine skialpinistických topánok sa dá prepínať režim chôdze a zjazdu. Sú vyrobené z vysokokvalitných ľahších plastov, konštantných pri rôznych teplotách.

Palice

Pri výbere skialpových palíc sú najdôležitejšie tri parametre - nastaviteľná dĺžka, hmotnosť a predĺžená rukoväť. Na výstup potrebujete inú dĺžku tyče ako na zostup. Vyberte si preto teleskopické palice, najlepšie z ľahkého karbónu alebo hliníka. Predĺžená rukoväť uľahčuje rozloženie síl a preťaženie, napríklad pri prudkom vstupe.

Stúpacie pásy

Stúpacie pásy, často označované ako tulenie, sú prilepené na skĺznicu lyže. Pri pohybe dopredu sú pásy hladké a kĺžu po snehu, čo umožňuje chôdzu do kopca. Pri pohybe dozadu je povrch pásu drážkovaný, aby sa zabránilo jeho preklznutiu. Horolezecké pásy sa najčastejšie vyrábajú z mohéru, nylonu alebo ich kombinácie. O pásy sa treba riadne starať, pretože sú najchúlostivejšou súčasťou skialpového vybavenia.

Дизайн без названия(270)

Ostatné vybavenie

Ak chcete zažiť dokonalý zážitok zo skialpinizmu, musíte sa vedieť správne obliecť. Cestou nahor sa zapotíte, zatiaľ čo pri manipulácii s postrojom na vrchole a pri zostupe budete musieť zostať v teple a vetre. Kľúčom k úspechu je funkčnosť materiálov a správne vrstvenie.

Žiadnemu skialpinistovi by vo výbave nemala chýbať prilba. Počas skialpinizmu sa môžete pohybovať v technicky náročnom teréne. Najlepšou voľbou je preto prilba určená špeciálne na skialpinizmus s certifikáciou na lyžovanie aj lezenie.

Rovnako sa nezaobídete bez kvalitného batohu na skialpinizmus, do ktorého si môžete zbaliť náhradné oblečenie, nápoje a občerstvenie, lavínovú výbavu, prilbu a ďalšie vybavenie.

Svätá Trojica

Ak plánujete lyžovať v otvorenom teréne, kde hrozí riziko lavín, lavínová výbava je nevyhnutným vybavením. K svätej trojici každého skialpinistu patrí lavínový vyhľadávač, lavínová sonda a lopata.

Lavínový vyhľadávač, často označovaný ako pípák, je rádiový vysielač/prijímač, ktorý sa používa na lokalizáciu zasypanej osoby v okruhu niekoľkých metrov. Lavínová sonda sa potom použije na určenie presnej polohy a hĺbky zasypaného. Teleskopická lopata, najlepšie kovová, vám umožní dosiahnuť na zasypaných a zachrániť ich.

Na zvýšenie šance na prežitie v lavíne sú na trhu lavínové batohy so špeciálnym systémom airbagov.

Skialpinistické disciplíny

Pohyb na lyžiach s tuleními pásmi môže mať niekoľko podôb – od príležitostného víkendového výstupu na kopec v okolí až po extrémne preteky.

Najrozšírenejšou disciplínou je skitouring, ktorý kombinuje pomerne ľahký výstup na vrchol a ľahký zostup. Pod skitouring môžeme zaradiť aj viacdňové horské prechody od chaty k chate v technicky nenáročnom teréne.

Medzi ďalšie disciplíny patrí napríklad speedtouring, fitnesstouring, skitouring-freeriding, skiextrém alebo race.

Ako začať?

Predtým, ako sa prvýkrát vydáte na lyžiarsku túru, je potrebný malý tréning na suchu. Pri každom zariadení musíte vedieť, ako funguje a ako ho správne používať. Vyskúšajte si doma manipuláciu so stúpacími pásmi, výmenu viazania alebo správneho utiahnutia do obuvi.

Vaše prvé zoznámenie so skialpinizmom by malo byť krátke a uvoľnené. Najlepšie je ísť s priateľmi, ktorí už majú nejaké skúsenosti, alebo si zaplatiť základný kurz skialpinizmu s inštruktorom.

Ak sa chcete pred kúpou vlastného vybavenia uistiť, že si tento šport naozaj užijete, odporúčame vám požičať si na prvýkrát vybavenie, v niektorej zo špecializovaných požičovní

Kam u nás vyratiť na skialp?

S rastúcou popularitou skialpinizmu v Českej republike rastie aj počet zaujímavých trás. Môžete sa vybrať do Krkonôš, Jizerských a Orlických hôr, Beskýd, Krušných hôr, na Šumavu alebo Králický Sněžník.