HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako vybrať lyžiarske nohavice?

V zime na zjazdovke sa musíte spoľahnúť najmä na kvalitné lyže a viazanie. Rovnako dôležité je ale aj dobre vybrané oblečenie. Lyžiarske nohavice by mali byť pohodlné a mali by vás ochrániť pred všetkými druhmi počasia po celú dobu aktivity. Na čo sa pri výbere lyžiarskych nohavíc zamerať?

stan (2)

Nepremokavosť a vetruvzdornosť

Od lyžiarskych nohavíc chceme, aby boli najmä nepremokavé a vetruvzdorné. Dôležitá je ale aj priedušnosť, v nohaviciach sa nesmieme prehrievať a potiť. Ak sa pri lyžovaní zapotíte a máte na sebe nekvalitné oblečenie, zarábate si na prechladnutie a to je to posledné čo si zo dňa na lyžiach chcete odviezť.

V našich podmienkach by vám mala stačiť priedušnosť 3000 až 5000 g/m2/24 hodín.

Lyžiarske nohavice na zjazdovky by mali mať vodný stĺpec aspoň 3000 až 5000 mm. Také nohavice nepremoknú, ani keď občas spadnete do snehu. Ak lyžujete vo voľnej prírode, vyberajte nohavice s ešte vyšším vodným stĺpcom.

893064_northfinder-kase-no-3822snw-269-black 895230_husky-detske-lyzarske-kalhoty-gilep-kids-br--green 1016810_northfinder-kreadysha-no-4650snw-360-red-oriznuta-1

Záter alebo membrána?

Aby boli nohavice nepremokavé a zároveň priedušné, musia byť vybavené záterom alebo membránou.

  • záter - špeciálna vrstva, ktorá sa nanáša priamo na materiál a bráni premoknutiu, zároveň umožňuje aj určitú priedušnosť
  • membrána - špeciálna vrstva s vysokým vodným stĺpcom a dobrou priedušnosťou, vkladá sa medzi podšívku a vrchný materiál alebo je spojená s vonkajším materiálom pomocou laminácie, v prípade trojvrstvovej laminácie je membrána spojená s podšívkou

Ľahké alebo zateplené nohavice?

Ľahké alebo zateplené lyžiarske nohavice vyberajte podľa toho, ako veľmi aktívni ste lyžiari a či sa na zjazdovky vydávate aj v horšom počasí.
Ak ste typ lyžiara, ktorý si na zjazdovke užíva pohodu a rád zastaví v ski bare, voľte zateplené nohavice. Ak lyžujete aktívne celý deň, potom pre vás budú lepšie skôr ľahké nohavice.

stan (1)

Dôležité je aj pohodlie

Materiál ste už vybrali, teraz je na rade strih. Nohavice na lyže musia dobre sedieť, ale zároveň vás nesmú nijako obmedzovať v pohybe. Dobrou voľbou sú nohavice zo strečového materiálu. Chybu neurobíte ani nohavicami s vyšším sedom (pri lyžovaní vám nepotiahne na chrbát). Dámske lyžiarske nohavice a pánske lyžiarske nohavice majú rôzne strihy, sú totiž prispôsobené stavbe tela.

Aké môžu mať lyžiarske nohavice vychytávky?

  • protisnehovú manžetu
  • zipsy na nohaviciach
  • odvetranie
  • veľké množstvo praktických vreciek
  • odopínacie traky
  • regulovateľný obvod pása
  • vyšší sed
  • tvarované kolená
  • nastaviteľné nohavice

Akú vybrať farbu?

Medzi obľúbené farby lyžiarskych nohavíc patrí zelená, žltá au žien ružová. Výhodou týchto farieb je, že na zjazdovke budete dobre vidieť aj pri horšej viditeľnosti. Lyžiarske nohavice sa pokúste zladiť s lyžiarskou bundou, určite na zjazdovke nechcete vyzerať ako kanárik.

Ako prať lyžiarske nohavice?

Aby vám nohavice na lyže dlho vydržali, je potrebné sa o ne správne starať. Po športovej aktivite ich nechajte vždy uschnúť.
Pri praní ich najskôr otočte naruby a perte ich pri teplote do 40 °C. Na pranie používajte špeciálny prací prostriedok na športové oblečenie a nikdy nepoužívajte aviváž.

Pokiaľ máte nohavice so záterom, po niekoľkých praniach sa začne omývať. V tejto chvíli je potrebné nohavice ošetriť vhodnou impregnáciou.