HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako vybrať bundu na bežky?

Od bundy na bežky požadujeme ochranu pred snehom, dažďom, vetrom a chladom. Zároveň musí byť dostatočne priedušná, aby všetok pot odvádzala od tela. Neviete si rady ako vybrať tú pravú bundu na bežky, v ktorej sa budete dobre hýbať? Čítajte nasledujúci článok.

OM-blog44

Nepremokavosť

Nepremokavosť bundy na bežky vám zaistí kvalitná membrána, ktorá sa zároveň postará aj o priedušnosť. Nepremokavosť materiálu sa udáva v milimetroch vodného stĺpca, ktorému membrána odolá, kým cez materiál prepustia prvé kvapky.

Na bežky odporúčame zakúpiť bundu s vodným stĺpcom aspoň 10 000 mm.

Osvedčeným materiálom je softshell, ktorý má výbornú priedušnosť, čo pri náročnej aktivite, akú bežecké lyžovanie bezpochyby je, iste oceníte. Softshellové bundy sú odolné proti vetru a majú aj dobré termoizolačné vlastnosti. Rovnako tak odolajú aj krátkemu dažďu. Ak sa chystáte do extrémnejších podmienok, kúpte si bundu z membránového softshellu.

818235_husky-panska-softshell-bunda-scooby-m-modra 02 (5) 892821-5_kilpi-balans-w-tmave-zelena

Vetruvzdornosť

Aby vás bunda dobre chránila pred vetrom, mala by byť vybavená membránou windstopper, vďaka ktorej neprefúkne, a vy zostanete po celú dobu aktivity v teple.

Priedušnosť

Ďalším aspektom, ktorý treba pri výbere bundy na bežky zohľadniť je priedušnosť. Vďaka priedušnosti je bunda schopná odvádzať pot a vlhkosť od tela v podobe vodnej pary. Priedušnosť sa udáva v jednotkách g/m2/24h.

Na bežky si kúpte bundu s priedušnosťou aspoň 10 000 g/m2/24h.

Niektoré modely búnd sú vybavené praktickým odvetraním - najčastejšie v podpazuší a na chrbte. Vďaka tomu si sami môžete regulovať vetranie.

Tepelná pohoda

Bežkárska bunda musí tiež dostatočne hriať. Zateplenie vyberajte podľa toho, akí ste bežkári. Pokiaľ ste na bežkách veľmi aktívna, postačí vám tenšia bunda. Naopak, ak na bežkách trávite celý deň, občas zastavíte a jazdíte pomalším tempom, bude lepšie si zaobstarať bundu teplejšiu.

OM-blog44 (1)

Nezabudnite ani na voľnosť pohybu

Pri akejkoľvek aktivite je dôležitá voľnosť pohybu a inak tomu nie je ani na bežkách. Bežkárske lyžovanie vyžaduje pomerne široký rozsah pohybu, preto je dobré voliť bundu s prímesou elastanu, ktorý je veľmi pružný.
Strečový materiál býva použitý v celej bunde, alebo ako strečové panely na bokoch, chrbte a rukávoch.

Pred zakúpením si bundu poriadne vyskúšajte. Ideálne si so sebou do obchodu vezmite aj termobielizeň a izolačnú vrstvu (napr. fleecovú mikinu), ktorú budete pod bundou nosiť.

Môže sa hodiť

  • reflexné prvky - ak plánujete bežkovať za zníženej viditeľnosti alebo večer, môže byť užitočné, aby bunda obsahovala reflexné prvky na zvýšenie viditeľnosti
  • vrecká na zips - praktické vrecká alebo úložný priestor na bunde môžu byť užitočné na uloženie mapy, potravín, mobilu alebo iných drobností
  • elastické manžety
  • ochrana brady pred poškriabaním od zipsu