HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Prečo si zaobstarať spodnú bielizeň z merino vlny?

Udržať si úsmev na perách v letných horúčavách, pred ktorými sa neschováte ani v lese, je celkom náročné. Kvapky potu sa stekajú po celom tele, bavlna na chrbte studí… S merinom ale leto zvládnete v suchu, pohodlí a bez zápachu, takže po trojdňovom treku pokojne môžete ísť rovno na rande. Neveríte? Tak si prečítajte náš článok, alebo rovno vyskúšajte merino na vlastnej koži.

Дизайн без названия(443)

Merino, čo to je?

Merino sa radí medzi prírodné materiály, ktoré sa používajú na výrobu vysoko funkčného oblečenia. Z merina sa šijú zvršky a spodky na celoročné aktivity. Odkiaľ sa tento spoľahlivý prírodný materiál berie?

Merino vlnu, ako už názov napovedá, produkuje vyšľachtené plemeno ovce s rovnomenným názvom. Tieto ovečky sa v súčasnej dobe v najväčšom počte chovajú v Austrálii a na Novom Zélande. Chov merino oviec ale existuje aj v Európe, najmä Nemecku, Francúzsku a Španielsku, odkiaľ pôvodne toto plemeno pochádza.

Vlna oviec merino má jednotné, husté a mierne zvlnené vlákna, z čoho plynie množstvo jej vynikajúcich vlastností vrátane skvelej schopnosti termoizolácie.

Дизайн без названия(444)

Vlastnosti merina

Oblečenie z merina výborne pohlcuje vlhkosť. Jemné pletence merino vlny pojmú vlhkosť odvedenú z tela bez toho, aby si človek uvedomil, že má mokrý chrbát. Vlna sa totiž nelepí na kožu a na rozdiel od bavlny nechladí a udržuje teplo.

To ocenia ako športovci a turisti na výletoch, tak aj ľudia v bežnej mestskej premávke. Merino chvália aj mamičky, ktoré nosia svoje bábätká v šatkách, čím sa ich telo oveľa rýchlejšie zahreje. Merino oblečenie je navyše krásne mäkké na dotyk.

100% merino má aj túto zaujímavú vlastnosť: dokáže ochrániť vašu kožu pred UV žiarením.

Okrem hore uvedených vlastností, ovčia merino vlna má ešte jednu výhodu - vo vlnených vláknach je obsiahnutý lanolín, teda prírodný hypoalergénny tuk, ktorý zabraňuje množeniu baktérií. Utkané oblečenie z merina tak na rozdiel od syntetických materiálov po celodennom treku nezapácha.

556766_lasting-panske-merino-boxerky-noro-sede 177004_lasting-wsb-906-cerna-merino-ponozky 887604_sensor-merino-impress-set-detsky-triko-dl-rukav-spodky-deep-blue-floral

Kedy nosiť merino?

Ráno, cez deň, dokonca aj večer, ak sa náhodou nechystáte do opery. Oblečenie z merino vlny je dostupné v nižších a vyšších gramážach a možno ho používať počas celého roka. Vďaka stále väčšiemu výberu dizajnérskych kúskov sa merino stáva oblečením vhodným nielen na športové aktivity, ale aj na bežné mestské nosenie.

Jemné merino vhodné ako prvá vrstva sa používa nielen na výrobu tielok a tričiek, ale aj mäkkých, priedušných a hypoalergénnych dámskych funkčných nohavičiek. V sekcii pánskych funkčných šortiek a nohavičiek si samozrejme prídu na svoje aj muži.

Na leto je vhodné oblečenie s nižšou gramážou približne 130 - 180 g/m2. Sú vhodné aj na zimné nosenie ako prvá vrstva.

Čím vyššia hmotnosť je uvedená na výrobku, tým viac merino vlny bolo použitej na meter štvorcový materiálu. Tým sa zvyšuje aj funkčnosť odevu, čo oceníte v chladných mesiacoch.

Preto si v zime na prvú vrstvu (funkčné spodné prádlo, tielko alebo tričko) oblečte druhú vrstvu - mikinu s vyššou gramážou približne 180 - 320 g/m2.

Umenie spočíva aj v správnom vrstvení. S merinom to ide skvele a na jeseň môžete vďaka vrstveniu merino zvrškov predĺžiť jesennú sezónu s vašou softshellovou bundou.

Na turistiku a ďalšie aktivity

Merino s nižšou gramážou vrátane spodnej hypoalergénnej bielizne sa vyložene hodí na celoročné nosenie, pochôdzky po meste, prechádzky v lese alebo na horskú turistiku. Oblečenie z merina s vyššou gramážou vás v chladnejších mesiacoch zahreje napríklad aj pri lyžovaní alebo rybárčení.

Využiť funkčné vlastnosti merina môžete aj aj kombinujúc rôzne kúsky. Všeobecne sa však merino hodí skôr na aeróbne športy s nižšou intenzitou.