Ako vybrať lyžiarsku bundu?

Čaká vás tento rok obnova lyžiarskeho oblečenia? Nepodceňujte výber, lebo taká kvalitná bunda na lyži vám dobre poslúži aj dlhé roky. Bunda by mala perfektne sedieť, má byť funkčná, teda nepremokavá a priedušná, a zároveň by mala vyhovovať ako vášmu štýlu jazdy, tak aj podmienkam. Prečítajte si pár tipov, ako vybrať vhodnú lyžiarsku bundu.

Дизайн без названия(90)

Aké vlastnosti bundy treba brať do ohľadu?

Je toho celý rad, čo je dobre zvážiť a podľa čoho sa pri výbere rozhodnúť. Zimná bunda na lyže sa svojimi vlastnosťami sa zásadne líši napríklad od bundy na bežky, turistické alebo skialpové. Počas lyžovania totiž striedate fázu aktivity a pokoja v dlhších časových úsekoch.

Nepremokavosť, vodoodolnosť, vodný stĺpec

Vodný stĺpec udáva schopnosť materiálu odolávať tlaku vody pri určitom množstve. Čím je hodnota vyššia, tým je schopnosť bundy udržať vás v suchu väčšia. To, aby ste zostali pod bundou v suchu, závisí aj od vodoodolnosti zipsov a švov a samozrejme aj od nastaviteľnosti kapucne a rukávov. S ohľadom na náročnosť a štýl lyžovania vyberajte aj odolnosť voči vode. Pre rekreačné bežné lyžovanie stačí vodný stĺpec do 10 000 mm, pre tých náročnejších lyžiarov sú vhodné skôr bundy do 15 000 mm, keďže sa pri akčnejšom štýle jazdy hodí aj vyšší vodný stĺpec. Nepremokavosť bundy môže byť narušená spôsobená mechanickým opotrebovaním alebo zlým praním. Z toho dôvodu si vždycky pred prvým praním prečítajte odporúčanie na údržbu.

1028673-3_trimm-justa-white-jeans-blue 888186_kilpi-massima-jg-tyrkysova-01 1016747-16_northfinder-lawrence-bu-5141snw-391-blue-orange17

Priedušnosť

Priedušnosť sa definuje buď odporom proti prieniku vlhkosti, alebo naopak priepustnosťou vodných pár. Všeobecne platí, že čím vyššia priedušnosť, tým nižšie prehrievanie tela a kumulácia potu pod bundou. K tomu prispieva membránová technológia, ktorá sa používa prakticky na všetky druhy outdoorového vybavenia od búnd, topánok, rukavíc, až po stany. Membrány neprepustia vodu, vďaka labyrintovej štruktúre sú vetruvzdorné a priedušné.

Materiály s membránou poskytnú ideálnu kombináciu spomínanej vodoodolnosti pri skvelej priedušnosti. To znamená, že vás perfektne ochráni pred snehom a zároveň prepúšťa pot von. Pri jej výbere sa zaujímajte o typ, pretože existujú dva. V prvom prípade sa jedná o poréznu membránu s drobnými dierkami, kde materiál nie je strečový, aby sa dierky udržali rovnako veľké. Táto membrána je pod označením Gore-tex. Druhým typom je neporézna membrána, ktorá dierky nemá, ale ide o strečový materiál. Funguje to na tom princípe, že neabsorbuje vonkajšiu tekutinu a zvnútra vsiakne pot, ktorý následne odvedie von. U výrobcov nájdete označenie Dermizax alebo Derilite.

pexels-gustavo-fring-6699199

Čo by mala mať lyžiarska bunda

Bunda by ako vrchná vrstva mala plniť hneď niekoľko úloh, preto je jej výber taký dôležitý. Okrem vlastností ako priedušnosť, nepremokavosť a vetruvzdornosť určite uvítate aj praktické vychytávky.

  • Vrecko na skipas na rukáve pre bezpečnú úschovu skipasu a komfortný prejazd turniketu v stredisku.
  • Vrecko na okuliare, dostatočne priestranné, ako na lyžiarske okuliare, tak aj na slnečné.
  • Elastický snežný pás s protišmykovou úpravou, ktorý chráni, aby sa bunda na tele nevyhrnula a aby sa pod oblečenie nedostal sneh či studený vietor.
  • Uzatvárateľné odvetrávanie, ktoré oceníte v teplejšom počasí a ktoré v chladnejšom pohodlne uzavriete.
  • Nastaviteľná kapucňa aby ste si ju mohli stiahnuť podľa potreby a zároveň aby ​​bolo možné ju pretiahnuť cez helmu, alebo ju z bundy úplne zložiť.

Ako vybrať bundu podľa účelu?

Bunda vás nesmie nikde ťahať a nesmie vám byť nepohodlná, aby vás neobmedzovala v pohybe. Taktiež je nutné, aby bunda všeobecne zodpovedala svojmu účelu.

  • Celodenné jazdenie na zjazdovke - zvoľte si dostatočne vodoodolnú bundu, ale zároveň priedušnú kvôli odvádzaniu potu. Môžu sa hodiť aj odvetrávacie otvory. Vetruodolný materiál s vodným stĺpcom okolo 15 000 mm vás pri zjazde ochráni pred vodou a pri častých jazdách lanovkou vysoko nad zemou zabráni prechladnutiu.
  • Freeride - pre jazdu v náročnejšom teréne vyberajte bundu, ktorá je kompatibilná s nevyhnutnou výbavou, napríklad s lavínovým batohom.
  • Freestyle - akčný štýl jazdenia so skokmi a trikmi si vyžaduje voľnejší a pohodlnejší strih kvôli väčšiemu rozsahu pohybu. Priestor pod bundou by ste si mali nechať aj na chránič chrbtice.

A čo si pod lyžiarsku bundu obliecť?

Odporúčame začať funkčnou bielizňou zo syntetických materiálov, ktorá vás bude hriať a zároveň odvedie pot od tela. Aj keď prestanete lyžovať a sadnete si do reštaurácie, zostanete v teple. Funkčná bielizeň by mala tesne priľnúť k telu, inak nebude dobre izolovať. Ďalšou vrstvou by mala byť priedušná a teplá mikina či športový sveter. Takýto odev zahreje, preberie od termobielizne nahromadenú vlhkosť a pošle ju ďalej do tretej/vrchnej vrstvy.

 

Screenshot 2022-08-16 at 13-19-58 Husky Termoprádlo Active Winter Dětský termo komplet modrá - OutdoorMarket Дизайн без названия(89) Дизайн без названия(88)