⚡ Využite dodatočné zľavy na vybrané značky a ušetrite ⚡

Ako vybrať cyklistický spacák

Cyklistika spojená s bikepackingom sa stáva čoraz obľúbenejšou športovou aktivitou. Neoddeliteľnou súčasťou bikepackingu, spojeným so spaním v prírode, je tak aj cyklistický spacák. Od cyklistického spacáku očakávame predovšetkým to, že bude ľahký, malý na objem a zároveň nás dostatočne zahreje. Podľa čoho sa riadiť pri výbere cyklistického spacáku, tak aby splnil vaše očakávania, sa dozviete v nasledujúcom článku.

OM-blog-cerven-2

Prečo je správny výber cyklistického spacáka dôležitý?

Vhodne vybraný spací vak je dôležitou súčasťou výbavy každého priaznivca nocovania v prírode, pretože na ňom z veľkej časti závisí komfort spánku. Zlý výber spacáku môže mať za následok nekvalitný spánok a nedostatočnú regeneráciu po náročnom dni. V horšom prípade môže viesť k podchladeniu. Dôležitým parametrom pri výbere cyklospacáku je tiež odolnosť voči mechanickému namáhaniu a kvalitný vrchný materiál. Preto je lepšie pri nákupe staviť na známych outdoorových výrobcov, než sa uspokojiť s lacným spacím vakom nejasného pôvodu.

Kde a kedy budeme cyklistický spacák používať?

Bikepacking sa nemusí obmedzovať len na prázdninové výlety po Česku a okolitých krajín, kde vládne mierna klíma. Pri výbere cyklistického spacáku tak musíme vziať do úvahy aj to, aké sú typické a zároveň očakávané teploty a prípadne aj zrážky v mieste, kam sa chystáme.

Aká je naša tolerancia k nízkym/vysokým teplotám?

Ďalšou vecou, ​​ktorú treba zvážiť je, v akej kondícii je naša termoregulácia a aká je naša znášanlivosť nízkych, alebo naopak vysokých teplôt. To ako vnímame vonkajšiu teplotu, ovplyvňuje množstvo faktorov ako je typ postavy, vek, fyzická kondícia, strava alebo únava. Faktom je tiež to, že ženy sú väčšinou od prírody zimomrivejšie ako muži.

OM-blog-cerven-1

Podľa čoho vybrať cyklistický spacák?

Teplotné určenie

Základné rozdelenie spacích vakov sa odvíja od ich teplotného limitu, ktoré býva vyjadrené ročným obdobím, pre ktoré sú určené.

  • Letné spacáky

Letné spacáky majú všeobecne nízku hmotnosť, ale ich schopnosť udržať teplotný komfort je nižšia. Hodí sa na cyklovýlety, túry alebo festivaly za priaznivého počasia.

  • Zimné spacáky

Zimné spacáky dokážu zahriať aj v chladných podmienkach a teplotách pohybujúcich sa pod nulou. Ich nevýhodou je menšia skladnosť a pri syntetických zimných spacákoch aj vyššia hmotnosť.

  • Trojsezónne spacáky

Univerzálne riešenie ponúka trojsezónne spacie vaky, ktoré je možné používať od jari do jesene a sú vhodným kompromisom pre väčšinu užívateľov.

Materiál výplne

Zásadným parametrom pri nákupe spacieho vaku je jeho výplň. Na výber sú syntetické spacie vaky plnené mikrovláknom alebo dutým vláknom. Druhým typom sú páperové spacie vaky plnené husím alebo kačacím perím. Najviac sa predávajú spacie vaky zo syntetických vlákien, ich výhodou je nižšia obstarávacia cena, ľahké čistenie a navyše sú vhodné aj pre alergikov.

Tvar spacieho vaku

Pri výbere tvaru spacáku je vhodné zohľadniť, kde a ako ho chcete najviac používať.

  • Dekový spací vak

Má tvar obdĺžnika a po rozopnutí zipsu sa z neho stane deka. Jeho výhoda spočíva v tom, že sa doňho lepšie dostáva a je v ňom viac miesta na pohyb. Nevýhodou je, že neudrží vďaka svojmu tvaru toľko tepla.

  • Múmiový spací vak

Lepšie udrží teplo počas chladných nocí, ale zároveň ponúka trochu stiesnený priestor. Vďaka svojim menším rozmerom je najčastejšou voľbou cyklistov a turistov.

Veľkosť a hmotnosť

Spací vak by mal vždy zodpovedať výške užívateľa, ideálna dĺžka je o 15 až 20 cm viac ako je výška postavy. Správne vybraná veľkosť prispieva k dostatočnému udržovaniu tepla vo vnútri spacáku. Hmotnosť nákladu vrátane spacieho vaku je prioritou pre všetkých cyklistov a poťažmo bikepacking. Väčšina spacích vakov váži okolo 1,5 kg, dajú sa ale zaobstarať aj ľahšie cyklistické spacie vaky s váhou už od 0,5 kg.

Ďalšie vlastnosti kvalitného cyklistického spacáku

  • Kompresný obal

Spacie vaky sú väčšinou dodávané spolu s kompresným obalom. Aj pri obale je dôležitý kvalitný spôsob ušitia a pevnosť materiálu, ktoré umožnia stlačiť spacák bez zbytočnej námahy a rizika poškodenia obalu.

  • Zip

Zips je jedným z prvkov najviac náchylných na poškodenie. Preto je dobré zaobstarať spací vak od preverených outdoorových značiek, ktoré používajú iba kvalitné zipsy (napríklad YKK). Skvelou vecou je aj zips s technológiou ZipPlow, ktorý chráni látku pred zaseknutím do jazdca a krycia léga po celej dĺžke zipsu Thermolock, ktorá znižuje tepelné straty.

  • Vnútorné vrecko

Praktické vnútorné vrecko u cyklistického spacieho vaku vám umožní mať dôležité veci počas spánku pri sebe. Hodí sa napríklad na uloženie čelovky, vreckoviek, mobilu alebo peňaženky.

  • Spracovanie goliera a kapucne

Proti zbytočnému úniku tepla slúži sťahovacia kapucňa okolo hlavy. Ďalšiemu úniku tepla (najmä u spacákov určených do nižších teplôt) bráni zateplený vnútorný golier so sťahovaním.