HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako vybrať stan?

Zháňate stan a nebaví vás prečítať desiatky návodov, ako vybrať ten správny stan? Chcete vybrať taký stan, ktorý vám bude robiť spoločnosť dlhé roky na vašich výpravách, kamkoľvek sa vyberiete? Z toho dôvodu sme pripravili súhrn všetkého, čo by vás mohlo zaujímať a čo by vám malo uľahčiť výber stanu. Prečítajte si náš článok a dozviete sa všetko od A do Z.

Дизайн без названия(93)

Ako začať

Medzi základné kritériá pre správnu voľbu stanu patrí stanovenie priorít a ujasnenie, ako budete stan používať a prepravovať a tiež ako často. Treba sa zamyslieť aj nad tým pre koľko osôb stan potrebujete a koľko priestoru by mal zaberať zbalený stan. V neposlednom rade je dôležité rozhodnúť sa koľko chcete do stanu investovať. Keď na základe predchádzajúcich otázok získate všeobecnú predstavu o stane, môžete si pozrieť konkrétne modely a navzájom ich porovnávať naživo v predajni, alebo online na eshope.

Faktory pre výber

Na maximálne pohodlie a vašu spokojnosť pri nocovaní v prírode by mal stan splniť niekoľko základných požiadaviek. Mal by chrániť pred nepriazňou počasia, najmä pred dažďom. Ďalej by mal stan ponúknuť toľko priestoru, aby stačilo aspoň na sedenie a aby sa všetci jeho obyvatelia vmestili aj s vybavením. Stavba by mala byť jednoduchá tak, aby ste stan dokázali postaviť za vetra a za dažďu. Tieto požiadavky sa odvíjajú od jednotlivých vlastností daného stanu.

Konštrukcia

Zásadnú úlohu zohráva samozrejme konštrukcia samotného stanu. Existuje niekoľko základných typov konštrukcií a každý má svoje pozitíva aj negatíva.

  • Kopula - radí sa medzi najrozšírenejšie konštrukcie, ktorá je tvorená 2 prútmi vychádzajúcimi z rohov štvorhrannej podložky a pretínajú sa v najvyššom bode. Klasický typ stanu ponúka svojim obyvateľom iba malú predsienku. Výhodou však je rýchla a intuitívna stavba, nízka váha a relatívne dobrá stabilita aj vo zvýšených poveternostných podmienkach.
  • Tunel - poskytuje najväčšiu plochu na využitie. Stan je veľmi ľahký, ale musí byť skutočne dobre natočený a ukotvený voči vetru, pretože tieto dva faktory veľmi ovplyvňujú stabilitu. Tunelový typ konštrukcie sa často kombinuje s kopulou a využíva sa ako rodinný typ stanu.
  • Áčko – zdanlivo prekonaná konštrukcia sa opäť vracia, často ako festivalový stan. Jednoplášťový stan z čelného pohľadu pripomína písmeno A. Skladá sa z 2 pevných tyčí umiestnených uprostred čelnej a zadnej strany. Podobne ako tunel tento stan sa vypína pomocou laniek a kolíkov, bez ktorých by nedržal tvar.
  • Geodetická - do najextrémnejších podmienok, kde musí odolávať silnému vetru, sneženiu aj dažďu. Geodetická konštrukcia v podobe tunela alebo kopuly je dizajnovaná z väčšieho počtu prútov z tých najkvalitnejších materiálov, aby stan mohol byť postavený aj na obtiažnych miestach. Takéto stany nepatria k najľahším, cena je často veľmi vysoká, preto ale v nich prečkáte orkán a bude vám slúžiť dlhé roky.
Screenshot 2022-08-16 at 14-10-25 Trimm Largo - D Lime Green _ Grey - OutdoorMarket Screenshot 2022-08-16 at 14-12-01 Coleman Vail 6 stan Coleman Classic Awning - OutdoorMarket 208717-4_husky-stan-extreme-fighter-3-4-cervena

Vnútorné strany stanu

Strecha, ktorá nás chráni pred nepriazňou počasia aj ranným slniečkom, je najčastejšie vyrobená z polyesteru. Hlavným dôvodom je najmä odolnosť voči UV žiareniu a menšia prieťažnosť pôsobením vody a zmenám teplôt. Niektoré modely majú strechu z nylonu, ktorého výhodou je pevnosť a nízka hmotnosť. Nepremokavosť stanu zaisťuje polyuretánový záter na vnútornej strane a silikónový záter z vonkajšej strany, niekedy aj z vnútornej. Účinne a hlavne trvalo odpudzuje vodu, ktorá kvapká dolu. Na záver treba dodať, že jestvuje niekoľko kombinácií použitých materiálov, z ktorých každá má svoje špecifické vlastnosti, výhody a nevýhody. Mieru nepremokavosti určujte vodný stĺpec, ktorý nemusí byť nutne z najkvalitnejšieho materiálu, na rozdiel od bundy, na ktorej nesiete aj batoh, voda na vonkajší plášť stanu iba dopadá a steká.

Keď ide o podlahu stanu, v súčasnosti sa vyrába prevažne z nylonu, ktorého výhodou je nízka hmotnosť, pevnosť a odolnosť proti oderu v porovnaní s polyesterom. Naopak nevýhodou je fakt, že pri zmenách teplôt sa materiál preťahuje.

Дизайн без названия(94)

Prúty

Konštrukcia predstavuje základ každého stanu a vyrába sa z niekoľkých rôznych materiálov. Z akého materiálu si ale prúty vybrať?

  • Laminát - klasický typ, je lacný, ľahko sa ním manipuluje, ale je pomerne ťažký a náchylný na poškodenie.
  • Durawrap - je o niečo kvalitnejší ako laminát, prúty sú potiahnuté fóliou, ktorá zlepšujú mechanické vlastnosti pevnosti a odolnosti. Cena už je však vyššia.
  • Dural – má niekoľko pozitív, najmä to že je ľahký, pružný, odolný aj v nízkych teplotách. Prút nemá žiadne spojky zvonku, na rozdiel od laminátu a durawrapu, takže je hladký a postavenie stanu je jednoduchšie. Opäť sa ale vyššia kvalita prejaví na cene.
  • Oceľ - je považovaná za takmer nezničiteľnú kvôli vysokej pevnosti. Využíva sa pri prútoch do rodinných stanov. Nevýhodou je rozhodne vysoká hmotnosť.
  • Karbón - absolútne najľahší materiál pri zachovaní vysokej pevnosti. Tieto tyče je možné nájsť v príplatkovej ponuke iba niekoľkých výrobcov expedičných stanov na svete. Cenovo väčšinou vychádza na hodnotu samotného stanu.

Hmotnosť

Váha je faktor, ktorý záleží na tom, či hľadáte pokojnú rodinnú dovolenku v kempe, kam dôjdete autom alebo vezmete batoh na chrbát, vyrazíte na trek a budete riešiť každý gram. Hmotnosť sa odvíja od materiálov ako vonkajších plôch, tak aj prútov. Pokiaľ stan budete často rozkladať a skladať počas svojich trekov, duralové tyče sú ideálnou strednou cestou. Ale pozor, najľahší stan nemusí byť zase tým najodolnejším voči prírodným vplyvom.

Veľkosť

Pri zisťovaní, koľko sa osôb zmestí do stanu, počítajte najmenej so 70 cm na šírku pre jedného. Rozmer si skontrolujte podľa rozmerov podlážky stanu. Na určenie veľkosti stanu je dôležité brať do úvahy či počítate s uskladnením batohov, bicyklov a ostatného vybavenia. Na to sú vhodné stany s uzatvárateľnou predsieňou a viacerými vchodmi. Pokiaľ uvažujete o rodinnom stane, dbajte na dostatočne vysoké vstupy a interiér, v ktorom sa všetci budete môcť dobre vyprestrieť. Ideálny je taký stan, ktorý má predsienku, v ktorej si aj uvaríte.

Na čo ešte myslieť?

Ujasnite si, či budete cestovať a nocovať s ďalším párom alebo deťmi. Či zvoliť skôr dve oddelené spálne s chodbou uprostred alebo priamo susediacu. Pokiaľ budete stanovať v náročných a nerovných terénoch bude vhodné zvoliť stan s konštrukciou s viacerými prútmi. Nezabúdajte tiež na to, že v kontexte materiálu je dôležitá gramáža, objem zloženého stanu a svetlo vnútri stanu. Pokiaľ máte vybrané, nezostáva nič iné než popriať vám veľa krásnych dobrodružstiev v prírode, v kempe či pri expedíciách.