HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako vybrať karimatku pod stan?

Pri spaní pod stanom sa síce musíte zmieriť s trochu nižším komfortom, ako keď si zahovoríte ubytovanie pod strechou, kde na vás čakajú postele s matracmi, ale predsa len má tento druh nocovania niečo do seba. Zvlášť keď si stan postavíte mimo civilizácie, čaká na vás mnohokrát nezabudnuteľné prebudenie v prírode. Aj spanie v stane však môže byť až prekvapivo pohodlné - stačí, keď si so sebou na cesty vezmete správnu karimatku. Ako ju vybrať?

outdoormarket blog - 2 (1)

Charakteristika základných typov karimatiek

V prvom rade sa musíte rozhodnúť, aký typ karimatky bude pre vás ten pravý. Vybrať si môžete buď penovú, samonafukovaciu, alebo nafukovaciu karimatku, prípadne nafukovací matrac. Voľba sa odvíja najmä od vašich požiadaviek na pohodlie a zbaliteľnosť. Ďalej rolu hrá hmotnosť, úroveň tepelnej izolácie, odolnosť proti poškodeniu alebo cena.

  • Penové karimatky určite každý dobre pozná, pretože sa jedná o najrozšírenejší typ, hoci z hľadiska komfortu sú na tom obvykle najhoršie. Na druhú stranu vynikajú svojou odolnosťou - pri bežnom používaní sú takmer nezničiteľné. Po zbalení síce nie sú veľmi skladné, ale zato sú veľmi ľahké, takže po priviazaní na batoh vás príliš nezaťažia. Navyše ich zoženiete za naozaj nízke ceny. Bohužiaľ na tom nie sú veľmi dobre v otázke tepelného komfortu - zle izolujú chlad od zeme.

  • Samonafukovacie karimatky sa stali obľúbené vďaka svojim hlavným prednostiam. Zaujmú kompaktnými rozmermi v zbalenom stave a oproti nafukovacím karimatkám je ich nafukovanie hračka. Väčšinou tiež poteší ponúkaným pohodlím, či už ide o mäkkosť, alebo tepelný komfort, ale veľa v tomto ohľade záleží na zvolenej hrúbke karimatky. Medzi slabé stránky sa radí vyššia hmotnosť karimatiek a nutnosť si dávať pozor, aby ste karimatku neprerazili.

  • Nafukovacie karimatky na rozdiel od tých samonafukovacích v sebe neukrývajú výplň, vďaka ktorej by sa dokázali samy nafúknuť. To sa prejavuje jednak malými rozmermi po zbalení a jednak náročnejšou prípravou pred spaním, hoci proces nafukovania vám môže uľahčiť nafukovací vak, prípadne pumpa. Za ich hlavnú nevýhodu možno považovať nižšiu mechanickú odolnosť. Alternatívou k nafukovacím karimatkám sú nafukovacie matrace – ešte vyššie pohodlie je u nich vykúpené horšou zbaliteľnosťou a vyššou hmotnosťou a je možné ich nafukovať len pomocou pumpy.

Info: Medzi základné druhy karimatiek sa často radia ešte alumatky, vzhľadom na veľmi nízky komfort a kratšiu životnosť sa však na spanie príliš nepoužívajú. Hodí sa skôr na pláž alebo piknik v prírode.

outdoormarket blog - 2 (2)

Kritériá výberu karimatky

Teraz sa na jednotlivé kritériá výberu karimatky pozrieme podrobnejšie.

Pohodlie

Pohodlie, pokiaľ ide o mäkkosť karimatiek, je jednou z ich najdôležitejších charakteristík. V porovnaní dostupných typov v tomto ohľade najhoršie vychádzajú penové karimatky (ešte horšie potom alumatky), takže ak sa nechcete ani pri spaní pod stanom vzdať slušnej úrovne komfortu, voľte nejaký samonafukovací, alebo dokonca nafukovací model.

Tip: K vyššiemu komfortu pri spaní v stane prispeje nafukovací vankúšik pod hlavu.

Tepelná izolácia

Karimatky neslúžia iba na to, aby bola zem mäkšia, ale tiež majú za úlohu zaistiť tepelnú izoláciu – chránia vás pred chladom od zeme. Kvalitu tepelnej izolácie popisuje tepelný koeficient, ktorý sa značí písmenom „R“. Spravidla veľmi ľahké a skladné karimatky, určené na teplé noci, majú nízky tepelný koeficient, môžu mať aj menej ako 1 R. Karimatky z druhej strany spektra majú aj viac ako 7 R. Ak nemáte tie najvyššie nároky na extrémnu zbaliteľnosť či úroveň tepelnej izolácie, neurobíte chybu pri voľbe karimatky so zhruba 3–4,5 R.

Rozmery po zbalení

K dôležitým kritériám výberu karimatky patria jej rozmery po zbalení. Zbaliteľnosť karimatky treba riešiť hlavne v prípade, že necestujete autom po kempoch, ale vašou záľubou sú viacdenné túry alebo cyklovýlety. Ak chcete čo najskladnejšiu karimatku, dobrou voľbou bude tenší samonafukovací model. Ak hľadáte maximálny komfort na spanie v kempoch, ktoré budete výhradne obchádzať autom, nemusíte sa báť silnejšej nafukovacej karimatky.

Hmotnosť

S hmotnosťou karimatky je to podobné ako s jej rozmermi v zbalenom stave – pri turistike, cyklistike a pod. oceníte, keď karimatka bude čo najľahšia, pri cestovaní autom na tom toľko nezáleží. Kvôli výplni z porézneho materiálu sú, všeobecne vzaté, najťažšie samonafukovacie karimatky. Nízku hmotnosť ponúka penové a niektoré nafukovacie karimatky. U nafukovacích karimatiek veľmi záleží na konkrétnom modeli a ich rozmeroch.

Hrúbka

Všetky vyššie spomenuté kritériá sa významne odvíjajú od hrúbky karimatky. Asi nie je žiadnym prekvapením, že čím hrubšia karimatka je, tým je pohodlnejšia a zlepšujú sa jej tepelnoizolačné schopnosti a zároveň sa zhoršuje jej zbaliteľnosť a zvyšuje hmotnosť. Je samozrejme potrebné brať do úvahy typ karimatky.

Najtenšie sú spravidla penové karimatky (v porovnaní s ostatnými druhmi v nafúknutom stave). Nasledujú ich skladné samonafukovacie karimatky s hrúbkou pod 3 centimetre, obľúbenejšie sú vďaka vyššiemu komfortu však tie s hrúbkou okolo 6 centimetrov. Najhrubšie nafukovacie karimatky môžu mať po nafúknutí hrúbku aj cez 15 centimetrov, ale existuje množstvo modelov s výrazne menšou hrúbkou, porovnateľnou so samonafukovacími modelmi.

Veľkosť a tvar

Veľkosť, predovšetkým dĺžku karimatky vyberajte s ohľadom na svoju výšku. Najčastejšie v obchodoch narazíte na karimatky s dĺžkou v rozmedzí 180 – 185 centimetrov. Výnimkou ale nie sú ani viac ako 190centimetrové karimatky a zoženiete aj 200centimetrové.

Čo sa týka tvaru, najrozšírenejší je tvar obdĺžnika. Narazíte tiež na anatomicky tvarované karimatky, ktoré napodobňujú tvar múmiových spacákov, takže sú najširšie v oblasti ramien a smerom k nohám sa zužujú. Tieto karimatky bývajú o trochu ľahšie a skladnejšie, ale neponúka toľko priestoru na spanie, a preto sa na nich dá horšie prevaľovať.

Cena a využitie

Myslieť sa oplatí aj na to, ako často plánujete karimatku využívať. Ak máte v pláne vyraziť pod stan raz za rok na víkend, nemusíte si nutne kupovať nejaký vrcholný model karimatky. Ale určite platí, že keď si potrpíte na pohodlie, stojí si za to priplatiť aj kvôli jedinej noci.