HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako vybrať detské topánky

Detské topánky vyberáme podľa pohodlia, funkčnosti a vzhľadu, a tiež predovšetkým s podporou zdravého vývoja detských nôh. Aké sú ale dôležité faktory, ktoré by ste mali zohľadniť pri výbere obuvi pre svoje deti? Pozrieme sa, ako správne vybrať veľkosť, materiál, štýl či bezpečnostné prvky a dozviete sa o vhodnom type obuvi pre rôzne vývojové fázy detí. Urobte premyslený výber detských topánok, ktoré zaistia pohodlie a zdravie vašich detí.

shoe

Dôležité faktory pri výbere

Veľkosť a tvar topánok

Aby bolo možné správne vybrať veľkosť obuvi, je nevyhnutné presne zmerať dĺžku aj šírku detskej nohy. Meranie by malo prebiehať v stoji, s nohou pevne opretá o zem as váhou rovnomerne rozloženou. Meranie robte od stredu päty k stredu najdlhšieho prsta.

Voľný priestor v topánke je ďalším dôležitým faktorom, ktorý by sa mal zohľadniť pri výbere obuvi pre svoje deti. Je vhodné ponechať pred prstami zhruba 1 cm voľného priestoru, aby deti mohli prsty voľne pohybovať a noha mala dostatok priestoru na rast.

Tvar topánky by mal byť navrhnutý tak, aby sa prispôsobil tvaru detskej nohy. Topánky by mali byť dostatočne široké, aby noha nebola stlačená, ale zároveň poskytovali dostatočnú stabilitu a podporu. Pri výbere topánok sa taktiež odporúča zohľadniť prirodzenú flexibilitu a pohyblivosť detskej nohy, aby topánky nebránili správnemu vývoju.

Materiál topánok

Priedušnosť a odolnosť sú dva kľúčové aspekty materiálu, ktoré by mali byť zohľadnené pri výbere detských topánok.

Kožené topánky sú tradične považované za najlepšiu voľbu, pretože sú prirodzene priedušné, odolné a pohodlné. Koža sa prispôsobuje tvaru nohy a zaisťuje dobrý držanie tela. Avšak, kožené topánky môžu byť drahšie a vyžadujú pravidelnú údržbu.

Syntetické materiály sú lacnejším variantom. Môžu ponúknuť dobrú vodeodolnosť a jednoduchú údržbu, avšak všeobecne sú menej priedušné.

Textilné topánky sú ľahkým a priedušným variantom, ktorý je ideálny na teplé mesiace alebo pre vnútorné aktivity. Textilné materiály sa však rýchlejšie opotrebovávajú a nie vždy poskytujú dostatočnú podporu pre nohu.

outdoormarket blog - 2

Bezpečnostné aspekty

Protišmyková podrážka zvyšuje bezpečnosť detí. Podrážky by mali mať dostatočne hrubý vzor a mali by byť vyrobené z materiálu, ktorý sa nešmýka, ako je guma alebo termoplastický polyuretán (TPU).

Správne navrhnuté topánky by mali poskytovať dostatočnú pevnosť a stabilitu, aby podporili správne držanie tela. Pätník by mal byť pevný a zaisťovať dobrú oporu pre pätu, zatiaľ čo oblúk by mal byť vystužený, aby podporil prirodzený tvar nohy.

Viditeľnosť detí v zlých svetelných podmienkach, ako je hmla, stmievanie alebo šero, je dôležitá pre ich bezpečnosť. Topánky s reflexnými prvkami sú preto skvelým riešením.

Typy obuvi pre vývojové fázy detí

Rôzne vývojové fázy detí vyžadujú rôzne typy obuvi, ktoré podporujú ich zdravý vývoj a zohľadňujú ich aktivity a potreby.

Batoľatá

Pre deti, ktoré sa učia chodiť, je dôležité podporovať prirodzený vývoj nohy a chôdze. Topánky by mali byť ľahké, flexibilné a pohodlné, aby deťom umožnili pohybovať sa voľne a získavať istotu v chôdzi. Mäkká a nízka podrážka podporuje prirodzený dotyk s povrchom a predchádza sklzom. Pri výbere topánok pre batoľatá je dôležité, aby mali pevný pätník, ktorý poskytuje stabilitu, ale zároveň by mali byť dostatočne široké, aby umožnili voľný pohyb prstov.

Predškoláci

Predškolské deti sú veľmi aktívne a rýchlo rastú, takže ich obuv by mala byť odolná, pevná a pohodlná, s dostatočným priestorom pre rast. Obuv s rýchlym a ľahkým zapínaním pomocou suchých zipsov, umožňuje deťom ľahké obúvanie.

Školáci

Pre školské deti je dôležité vybrať topánky, ktoré sú vhodné na celodenné nosenie a rôzne športové aktivity, prechádzky alebo hranie. Topánky by mali poskytovať dostatočnú podporu a stabilitu, aby podporovali správne držanie tela. Materiály by mali byť odolné a priedušné, aby vydržali celodenné nosenie.

Ako často topánky meniť

Deti rastú rýchlo, preto je dôležité pravidelne kontrolovať či im veľkosť topánok stále sedí, aby sa predišlo nepohodliu a problémom. Všeobecne by mala byť veľkosť topánok kontrolovaná každé 3 až 4 mesiace pre batoľatá a predškolské deti a každých 4 až 6 mesiacov pre školské deti. Pri kontrole veľkosti topánok zaistite, či medzi najdlhším prstom a špičkou topánky je dostatok miesta (asi 1 cm). Uistite sa tiež, že topánky nie sú príliš tesné na šírku a že pätník pevne sedí, ale neškrtí. Výmena obuvi je tiež dôležitá v prípade opotrebovania alebo poškodenia, ako je pretrhnutie alebo stenčenie podrážky.

Záverom

Správny výber detských topánok je zásadný pre podporu zdravého rastu a vývoja nôh, prevenciu úrazov a zaistenie pohodlia, čo umožňuje deťom bezstarostne preskúmavať svet okolo seba.