HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Teplotné určenie spacieho vaku

Trácate sa v nespočetných parametroch, terminoch a bojná vázna únítácia pri vyštení ideálneho spacieho vaku? Nemusíte! V tomto článku si všetko nabudúce splníme a počíme Vám s výtrom spacáku so správnou izolatnou náplňou a teplotnou normou

Дизайн без названия (4)

Zjednodušenie výberu ideálneho spacieho vaku

Momentálna doba ponúka priehrštiu vávitého tovaru, ktorý samonakladá a rozbíja vrecia. Požiatí, káky vrece si vybrať, je veľa. Best odpichnutie bude od toho, pre koho spací bage bude prázňou av akých podmienkach sa bude utekať. V roku 2002 však bola vyvinutá štandardná metóda na testovanie spacích vakov, ktorá definuje „Požiadavky na spacie vaky“, čím došlo k výraznému posunu v štandardizácii vyhodnocovania teplôt. Testovacia metóda prechádza pravidelnými revíziami, vďaka ktorým môžu spotrebitelia ľahko porovnávať najnovšie spacáky u rôznych výrobcov.

Akú vyššiu izolátnu náplň?

Izolačná náplň zachytí čo najviac molekúl vzduchu. Nepohyblivý vzúdrje je výsla výsla izlant, kéra dříjní vaše všetko teplo vydenie spacáku. Voľba izolatej náplne, ktorá sa delí na štetec alebo syntetický materiál, je však otázkou kompromisov.

Syntetická náplň

Syntetický materiál sa delí na mikrovlákno a duté vlákno. Oba materiály sú nealergické, ľahko sa čistia a ľahko sa čistia. Ako sú odlišní?

Duté filjelo má v hrdze jednu čí viac dutiniek, do michő chytáva molekuly vzduchu. Špačiaky s týmito vláknami sú najlacnejším variantom, sú pomerne ťažké na poťah a ich životnosť je 3 roky.

Mikrovlákno je naproti tomu vyrábané do podoby dlhého rúna, ktoré zachytáva vzduch na svojom povrchu. Spacák je po zbalení menší a ľahší ako dutovlákenný, ale samozrejme aj drahší. Vlákno nedokáže vzdorovať neustálemu zbaľovaniu, čím sa znižuje jeho životnosť. Rozdiel proti dutému vláknu však nie je markantný a líši sa v kvalite vlákien jednotlivých výrobcov.

Perie

Perový spací vak nemožno napodobniť ani nahradiť a vždy bude mať výrazne navrch. Nenahraditeľnosť peria je ale vykúpená cenou, ktorá sa môže vyšplhať aj k desiatkam tisícok. Pokiaľ ale máte v pláne spacák používať často, investícia sa rozhodne oplatí už len vďaka výdrži, ktorá sa môže vyšplhať aj k 10 rokom. Perie má ale za nepriateľa vodu, kedy namočené perie stráca schopnosť izolácie a dlho schne.

Teplotný komfort

Teploty, ktoré by mal daný spacák zvládnuť, sú rozdelené do troch možností a to:
KOMFORT, ktorý označuje teplotu, pri ktorej sa za ideálnych podmienok vyspí 25-ročná žena (160 cm, 60 kg) v dobrej kondícii, LIMIT je potom ekvivalentom pre zdatného 25-ročného muža (173 cm, 70 kg) a EXTRÉM, kedy ide o teplotu označujúcu možnú hranicu nebezpečenstva podchladenia. Podľa tejto hodnoty ale spacák rozhodne nevyberajte.

Дизайн без названия (2)

Akú úlohu zohráva vonkajšia látka spacáku?

Izolácia nie je nijako významne ovplyvnená, pokiaľ spíte v stane či v uzavretom prístrešku a predovšetkým v suchom spacáku. Spacák v týchto podmienkach prepúšťa iba veľmi malé množstvo vzduchu a izoluje skvele. Pokiaľ však spíte vonku pod širákom alebo pod otvoreným prístreškom, kde je spacák vystavený vetru, rastie význam vrchnej látky. Samozrejme lepšie izoluje tkanina, ktorá neprefúkne, čo ale nutne neznamená, že by ste ju mali zvoliť.

Prečo nevoliť priedušnú vrchnú látku?

Spacák s tkaninou odolnou voči vetru bude vykazovať lepšie výsledky ako priedušnejšie látky. Napriek tomu ale bude lepšie zostať pri priedušných tkaninách, ktoré budú nápomocné celkovému komfortu spania, sú príjemné na dotyk, rýchlo schnú a sú obvykle najľahšie.

Meranie funkcií do extrémnych mrazov

Testovanie spacákov na prespávanie v oblastiach s extrémnym podnebím sa oficiálne nevzťahuje na spacáky, ktoré majú limitnú teplotu nižšiu ako -24 °C. Avšak už pri teplotách okolo -15 ° C začína test strácať na presnosti. Spacie vaky, ktoré obsahujú viac ako 1000 g páperia alebo u veľmi objemných syntetických spacákov môže test priniesť výsledky, ktoré sa budú líšiť od reálnych skúseností užívateľov. Úmera, ktorá tvrdí, že čím je spací vak teplejší, tým väčší je rozdiel v nameraných hodnotách av praxi opakovane nameranou mierou izolácie, by ste si mali zapamätať a riadiť sa podľa nej. V každom prípade pred kúpou spacáku ako do extrémnych mrazov, tak aj na bežné používanie, nie je od veci sa informovať o skúsenostiach medzi priateľmi, predavačmi alebo na internetových fórach či sociálnych sieťach.

Дизайн без названия (3)

Odporúčania pri návšteve outdoorového obchodu

Je dôležité si vyskúšať veľkosť spacieho vaku v obchode. Rozdelenie na pánske a dámske varianty nepovie všetko, vrecia sú vyrábané aj v rôznych šírkach a dĺžkach. Pokiaľ si zakúpite príliš veľký spací vak, prázdne miesta umožnia cirkuláciu vzduchu okolo tela, čo Vás ochladí alebo naopak príliš malé vrece bude užšie a stlačí vrstvu izolácie okolo tela, čo zhorší jej funkcie.

Ako teda nakoniec vybrať správny spacák?

K výberu pristupujte individuálne a majte na mysli, ako veľmi ste citliví na chlad. Niekto je zimarivý iný naopak otužilý. To je veľmi dôležité a subjektívne kritérium, ktoré je často zanedbávané. Navyše pocit tepla je závislý aj od momentálnej kondície. Taktiež sa spýtajte sami seba, ako často budete spací vak využívať, kam budete najčastejšie jazdiť či akú únavu od vašich výletov očakávate. Pokiaľ vo výbere stále tápete, skúste v lete navštíviť výstavu stanov, kde si spacie vaky môžete prezrieť a prípadne aj vyskúšať alebo si prečítajte aj tento článok.