HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako vybrať turistické palice?

Stále viac ľudí sa zaujíma o turistiku, či už ide o nenáročnú alebo vrcholovú horskú. Trekingové palice sú častou výbavou turistov a veľa z nich bez palíc nevytiahne päty z domu. Pokiaľ sa tiež chystáte zaobstarať si palice, je potrebné brať do úvahy niekoľko parametrov pri ich výbere, ktoré sme pre vás zhrnuli, aj keď sú trekingové palice často univerzálne.

Дизайн без названия(95)

Prínosy chôdze s trekingovými palicami

Pokiaľ pri chôdzi palice používate správne, chôdza by nemala byť tak náročná. Palice totiž dokážu znížiť vynaloženú energiu pri stúpaní do kopca a šetria kĺby pri zostupe dolu. Lepšie sa tiež dodržiava rytmus chôdze a pravidelné dýchanie pri aktivite. Vzhľadom na to, že palice zastupujú funkciu dodatočnej opory tlmia tak nárazy a uľavujú bedrám a chrbtici. Sami pocítite, že chôdza je stabilnejšia aj keď je povrch mokrý. Pokiaľ sa vám potom výprava predĺži do neskorých večerných hodín, spolu s palicami a čelovkou si rozhodne môžete byť istejší pri chôdzi v tme.

Tipy ako vybrať správne palice

Pri výbere akéhokoľvek športového vybavenia si treba ujasniť na čo turistické palice budete používať, či na výstupy a výlety, alebo na cesty do náročných terénov. Zohľadniť by ste mali nasledujúce faktory.

Dĺžka

Rozhodne základný faktor pri voľbe palíc dĺžka. Pri nákupe naživo, v obchode, uistite sa, že pokiaľ stojíte rovno a držíte palicu, uhol v lakti vynáša približne 90°. V prípade nákupu cez internet, si pomôžte výpočtom - dĺžka palice by mala zodpovedať výpočtu 0,68 x vaša výška s možnou toleranciou +/- 5 cm. Ak vám výpočet vyjde medzi dvoma dĺžkami palíc od výrobcu, zohľadnite vašu výkonnosť. Pokiaľ začínate a budete s trekingovými palicami chodiť rekreačne, skôr zvoľte kratší variant. V prípade, že plánujete športovú prípravu zvoľte dlhší variant palíc. Pokiaľ vyberáte medzi teleskopickými palicami, výšku zohľadňovať príliš nemusíte, palice si pohodlne nastavíte.

Váha a materiál

Ďalší dôležitý parameter je hmotnosť palíc. Všeobecne je platné pravidlo, že by ste pri chôdzi takmer nemali váhu palíc pocítiť. Ale samozrejme, čím nižšia hmotnosť, tým vyššia obstarávacia cena. Rozhodovať sa môžete najčastejšie medzi hliníkovými palicami, ktoré vážia najviac, ale pre rekreačné vychádzky po nenáročných cestách sú dostačujúce. Ďalej sú duralové palice, ktoré predstavujú zlatú strednú cestu, a karbónové palice, ktoré sú spravidla najľahšie, najodolnejšie a najkvalitnejšie.

skrobecki_111116_0116_trekking_pole_features

Jednotlivé časti palice

Trekingové palice majú niekoľko častí, ktoré nie sú menej dôležité pri výbere správnych palíc. Napríklad rukoväť palice musí mať vhodný tvar na držanie a musí byť z príjemného materiálu. Rukoväť môže byť vyrobená z plastu, gumy, penovej hmoty alebo korku. Dobrá rukoväť dokáže zmierniť vibrácie, ktoré potom pôsobia na ruku. Na zaistenie správnej techniky chôdze hrá dôležitú úlohu pútko na palici, ktoré sa navlieka na zápästie a je nastaviteľné. Hrot môže byť z tvrdé oceli alebo vidia. Do nenáročných a tvrdých terénov môžete na špicaté hroty pridať gumové koncovky. Priamo nad hrotom máte taniere, ktoré sú spravidla z plastu a uvítate ich najmä pri chôdzi v snehu, keď vám vďaka väčšiemu tanieru palica neprepadne.

Spôsob upevnenia

Pokiaľ ste zvolili teleskopické palice, bude vás zaujímať spôsob upevnenia. Možnosti sú skrutkovanie, speed lock alebo zamykanie. Skrutkovanie sa vyskytuje skôr v prípade lacnejších rekreačných palíc, hrozbou je tu pretáčanie tyče. Speed ​​lock je rozhodne spoľahlivejší variant. Zamykacie palice sa považujú za najbezpečnejšie a ich výhodou je navyše aj rýchlosť skladania. Patria však medzi najdrahšiu kategóriu palíc.

Mám si vybrať teleskopické, alebo pevné palice?

Teleskopické palice majú, samozrejme, výhodu v podobe úpravy dĺžky. Túto možnosť oceníte pri ceste do prudkého kopca, z kopca alebo aj ak palice budete chcieť požičať niekomu inému. Navyše, teleskopické palice pri cestovaní zaberú menej miesta. Pevné palice sú lepšou voľbou, pokiaľ ste už zistili vhodnú dĺžku palíc pre vás. Pokiaľ sa intenzívne venujete napríklad nordic walkingu, sú správnou voľbou. Majú o niečo vyššiu tuhosť pri odraze a vďaka tomu, že nemajú žiadny spôsob upevnenia, môžu byť často aj ľahšie ako teleskopické palice.