HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako vybrať turistický batoh?

Radi podnikáte výlety do prírody a hľadáte ten pravý turistický batoh? Výber nie je vôbec jednoduchý, je dôležité vziať do úvahy niekoľko faktorov, ako je napríklad pohodlie a predovšetkým funkčnosť. V nasledujúcom článku vám prinášame niekoľko tipov a faktorov, na ktoré by ste sa mali pri výbere zamerať.

backpack2


Turistické batohy všeobecne

Batohy pre turistiku sú najuniverzálnejším typom, ktoré sú určené ako pre jednodenné výlety tak aj pre tie viacdenné. Disponujú rôznymi veľkosťami od najmenších až po tie veľké.

Pokiaľ máte v pláne sa vydať či už na kratšie alebo dlhšie treky s batohom na chrbte, zo začiatku turistických vychádzok choďte do ľahšej verzie a vyskúšajte si, či s batohom dokážete vôbec fungovať. Potom ale rozhodne investujte do kvalitnejšieho kúska, pretože pokiaľ budete cestovať so zle padnúcim batohom, už teraz vieme, že si neužijete jediný výlet naplno.

Pokiaľ sa potrebujete na batoh spoľahnúť, budete s ním cestovať opakovane a to napríklad aj v lietadle, vyberte si taký z pevnejšieho a lepšieho materiálu.

Kapacita batohu

Kapacita batohu sa obvykle udáva v litroch a závisí od dĺžky Vášho výletu. Je dôležité si uvedomiť, že väčšia kapacita batohu môže byť pohodlnejší, ale zároveň ťažší a menej stabilný variant. Preto je dôležité nájsť kompromis medzi dostatočnou kapacitou a pohodlným nosením.

  • 30 - 50 litrov
    - pre krátkodobé výlety s prenocovaním na jeden deň
    - batoh má nízku váhu, je ľahký a má nízke obstarávacie náklady
  • 50 - 70 litrov
    - pre viacdenné výlety s vlastným stanom a potrebou viac jedla a vody
    - batoh je lepšie prepracovaný a má nastaviteľný chrbtový systém
  • 70 - 90 litrov - pre dlhšie expedície s potrebou viacerých vecí na prespanie ale aj obživu
    - batoh pojme najviac vecí, je prepracovaný a disponuje nastaviteľným chrbtovým systémom


Pohodlie a ergonómia

Batoh je dôležité vyskúšať pred nákupom v obchode, aby sme si boli istí, že dobre sedí na chrbte. Pokiaľ budete výletovať s ťažkým batohom niekoľko dní v kuse, je dôležité, aby bol pohodlný a ergonomický - minimalizoval bolesti chrbta, ramien a bedier.

V tejto téme sú dôležitétři kritéria, ktoré by mal batoh mať:

→ dobre polstrované a priedušné chrbtové panely, aby minimalizoval potenie, prispôsobil sa tvaru tela, rozložil váhu batohu a minimalizoval zaťaženie chrbta
→ taktiež dobre polstrované ramenné popruhy, aby sa prispôsobil tvaru ramien a umožnil optimálnu polohu bremena na chrbte
→ batoh by mal mať popruh na vrchole a prípadne aj ďalšie popruhy, ktoré umožnia jednoduchú manipuláciu s batohom

Váha batohu

Všeobecne platí, že ľahšie ruksaky sú pohodlnejšie a efektívnejšie než tie ťažšie. Avšak niektoré funkcie a vlastnosti, ktoré pri výbere batohu vyžadujeme, môžu spôsobiť nárast jeho hmotnosti. Môžu to byť batohy s väčšou kapacitou, viacerými vreckami a priehradkami či z odolnejších materiálov. Vyberte si teda batoh, ktorý je dostatočne ľahký, aby nezaťažoval zbytočne chrbát, ale zároveň dostatočne funkčný a robustný pre Vaše potreby.

backpack3


Vybavenie batohu

  • Vrecká
    Batoh by mal ponúkať vnútorné aj vonkajšie vrecká. Taktiež vrecko, ktoré je prístupné aj bez otvárania hlavného zipsu je viac ako vítané. Vrecká by mali byť elastické, aby sa mohli využiť, keď je batoh úplne naplnený. Za zmienku stojí aj malé puzdro umiestnené v bedrovom páse, ktoré je ideálne na uschovanie telefónu či kľúčov.

  • Komory
    Nie je to tak pri každom modeli, ale niektoré batohy majú rozdelenie vnútorného priestoru batohu - voliteľne uzatvárateľnú prepážku.

  • Nadstavec
    Nástavec poskytuje rezervný priestor, keď je v batohu príliš vecí.

  • Vstupy do batohu
    U batohu rozhodne príde vhod vstup zospodu alebo zo strany do hlavnej komory, vďaka ktorému môžeme batoh otvoriť z viacerých strán a vybrať to, čo práve potrebujeme.

  • Chrbát plecniaka
    Chrbtová časť by mala byť dostatočne spevnená, kvôli správnemu rozloženiu váhy a držaniu tvaru.

  • Dno plecniaka
    Spodok batohu by mal byť z odolného zosilneného materiálu, aby sa nepoškodil pri pokladaní. V spodnej časti sa taktiež niekedy nachádza pláštenka na batoh.

  • Hrudný popruh
    Zaistí správne umiestnenie ramenných popruhov.

  • Bedrový pás
    Rýchlo a ľahko nastaviteľný pás s pevnou sponou, ktorý by mal odľahčiť nosným popruhom aj ramenám.

  • Úchytky
    Na batohu ich nájdeme množstvo v rôznych podobách. Môže sa jednať o popruhy, gumičky, pútka, sťahovacie šnúrky, pásiky na suchý zips či plastové očká.

  • Ďalšie vybavenie
    Radí sa medzi ne napríklad vrecko na vak na vodu, držiak na helmu, píšťalka, pláštenka, reflexné prvky alebo pútka na turistické palice.`

Materiál a odolnosť

Zvoľte batoh vyrobený z odolného a vodeodolného materiálu, ktorý bude odolný voči poveternostným vplyvom a rýchlemu opotrebovaniu.

A aké vlastnosti sú na batohu najdôležitejšie?

  • Kompresné popruhy, ktoré umožnia utiahnuť a stabilizovať batoh pre pohodlnejšie nosenie\
  • Prístup k obsahu batohu ako je bočný alebo spodný zips, ktorý uľahčí vybratie vecí bez nutnosti vyprázdniť celý batoh
  • Organizácia batohu s dostatočným množstvom vreciek a priehradiek na usporiadanie vecí, vrátane postranných vreciek na fľašu s vodou
  • Ventilácia chrbta, ktorá zlepšuje cirkuláciu vzduchu a minimalizuje potenie počas pohybu
  • Ochrana proti dažďu alebo integrovaný či dodatočný dažďový obal, ktorý zaistí ochranu vecí v prípade dažďa

Batoh podľa pohlavia

  • Unisex batohy, u ktorých nie je špecifikované pre aké pohlavie sú určené, nezohľadňujú v takej miere špecifické potreby pohlavia a odlišnosti stavby tela u mužov a žien
  • Pánske batohy jsou speciálně navrženy a přizpůsobeny širším ramenům, vyšším postavám a odlišnému tvaru hrudníku
  • Dámske batohy sú prispôsobené užším ramenám, odlišnému tvaru hrudníka a zároveň kratšiemu dámskemu trupu
  • Detské batohy oplievajú pestrými farbami s detskými obrázkami a sú prispôsobené menšej detskej postave a uzkým ramenám

backpack4


Cena a značka

Pri výbere batohu by ste mali brať do úvahy svoje požiadavky a zvážiť, ako často a na ako dlho plánujete s batohom cestovať. Vyššia cena môže obvykle znamenať väčšiu kvalitu materiálov a funkcie, ale nemusí to tak platiť vždy.

Za outdoorové batohy sa môže cena pohybovať od 45€ do 430€ a viac, v závislosti na požadovaných funkciách a materiáloch.

Nepreberné množstvo batohov môžete nájsť tu, kde nájdete značkové batohy s dobrým pomerom ceny a výkonu, ktoré Vám poskytnú kvalitu a funkčnosť zodpovedajúcu Vašim potrebám a rozpočtu.