HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Jak se starat o stan po stanováni?

Stanovanie je obľúbeným spôsobom trávenia dovolenky a víkendov pre mnohých ľudí. Avšak, starostlivosť o stan po stanovení je základným predpokladom pre zachovanie jeho životnosti a funkčnosti. Tento článok vám poskytne ucelený prehľad, ako sa vám stane po návrate z dobrodružstva, aby vám slúžil čo najlepšie a čo najlepšie.

stan

Dôkladne čistenie stanu

Po sbalení a preprave stanu domov jej rozložte na čistý povrch, ideálne na trávniku. Očistite stan od všetkých viditeľných nečistôt, ako je listí, bláto alebo iné zvyšky. Použite smeták, kartáč alebo hadr k odstráneniu hrubých nečistôt z vonkajšej i vnútornej strany stanu.

Ako správne čistiť stanovou plachtu a podlahu? Staci teplá voda s mýtom. Agresívne čistiace prostriedky by mohli poškodiť materiál stanu. Opláchnite stan čistou vodou a vyčistite jej odstránenie zbytkov roztoku.

A jak vyčistiť zipy a ostatné kovové časti? Nejlepe vám poslouží kartáček na zuby namáčený opäť vo vode s mýtom. Opláchnite zips čistou vodou a nechajte ho dôkladne odschnúť. Kovové časti, ako sú kolíky nebo tyče, očistite kartáčem alebo hadrem a najmä z nich zvyšky blata a nečistoty. Po čistenie a uchovanie môžete na kovové časti aplikovať tenkou vrstvou oleja, ktorá pomôže zabrániť korozi.

outdoormarket blog

Poskozeni stanu

Priebežne kontrolujte stan pre odhalenie prasklín, alebo poškodených častí. Taktež kontrolujte zipy, či sa nezasekávajú. Prehliadnite kovové časti, ako sú tyče a kolíky, nie sú ohnuté, zlomené alebo zkroucené. Zabezpečte kontrolu pružnosti a stav popruhov a šnúrok, ktoré udržujú stav v napnutom stave.

Ak odhalíte drobné poškodenia, ako sú prasklé švy alebo trhliny, môžete opraviť ručne alebo pomocou šicieho stroja. Drobné diery alebo praskliny v plachte môžete zalepiť špeciálnymi náplastmi alebo opravnými sadami určenými pre stanové materiály.

V prípade vážnejšieho poškodenia, ako sú rozsiahle trhliny prasknuté tyče, je najlepším kontaktom alebo odborným opravárom staníc.

Správne sušenie stanu

Vlhkost môže spôsobiť plískeň, poškodenie materiálu, preto je sušenie potrebným krokom po každom stanovaní. Dbajte na to, aby boli všetky časti stanu, vrátane zipů, popruhov a kovových dielov, úplne suché.

Rozložte stan na slnko, upevnite ho tak, aby bol napnutý a mal čo najviac plôch pre rýchle a rovnomerne otvorení. Môžete jej povedať na šnúru alebo cez zábradlie terasy. Otvorte všetky zipsy a ventilačné otvory.

Ak nemáte dostatok času na úplné usušenie stanu vonku, môžete ju preniesť do vnútorného priestoru, ako je garáž alebo pivnica, kde bude chránená pred dešťom. Rozložte stan a zaistite dobrý prietok vzduchu pomocou ventilátorov alebo otvorených okien.

outdoormarket blog (1)

Skladovanie stanu

Po úplnom usušení stanu jej složte podľa návodu a vložte do jeho obalu. Všetky tyče a kolíky uložte do příslušných pytlů.

Skladujte stan v suchom, chladnom a dobre vetranom priestore, ako je sklep alebo garáž. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, vysokým teplotám a vlhkosti. stačí sa, že je uložený mimo dosahu hlodavcov a iných škôd, ktoré by mohli spôsobiť poškodenie materiálu. Uložte stan tak, aby nebol pod tlakem iných predmetov, ktoré by mohli spôsobiť tlak nebo deformáciu materiálu.

Vyhněte se dlouhodobému skladování ve stavu, pokud je to možné. Občas ju rozložte a nechajte "odpočinúť", aby boli materiály a švy menej namáhané.

Shrnuti v bodech

  • Pred každým použitím stačí stan, nevykazuje známky poškodenia alebo opotřebení.

  • Skontrolujte, či nie je prítomná plíseň alebo pachy, ktoré by mohli naznačovať, že nebol riadne usušený alebo že bol skladovaný v nevhodných podmienkach.

    Provádějte pravidelné dôkladné čistenie.

  • Pravidelne kontrolujte a čistite kovové časti, ako sú tyče a kolíky, či sú rovné a neporušené a niektoré zvyšky blata a nečistoty.

  • Skontrolujte zips a šnúrky na prítomnosť poškodenia alebo poškodenia.

  • Vyčistite zips kartáčkem na zuby a mýdlovou vodou, opláchnite je čistou vodou a nechajte ju vyčistiť.

  • Skontrolujte stanovú plachtu a hlavne na prítomnosť prasklín, či už opotrebovania.

  • V prípade potreby opravte pomocou opravných sadov, náplastí alebo šití, aby ste boli vždy v optimálnom stave.

  • Zvážte aplikáciu ochranných prostriedkov, ako sú impregnačné spreje alebo vosky, ktoré môžu pomôcť predĺžiť životnosť stanu a zvýšiť jeho odolnosť voči vode a UV žiareniu.