HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Čo si nezabudnúť pod stan?

Dovolenka pod stanom je tradične obľúbenou aktivitou ako v lete, tak aj v druhých ročných obdobiach. Kempovanie sa dá ale pojať na mnohé spôsoby. Tráviť odpočinkové dni v kempe, prespať počas výstupu po hrebeňoch hôr či kopcov alebo si len oddýchnuť po ceste na dovolenku. Každopádne pokiaľ nekempujete pravidelne, prečítajte si naše tipy a uistite sa, že vám počas vašich dobrodružstiev nebude nič chýbať.

Kvalitný stan je základ

 

Výber stanu rozhodne nepodceňujte. Zaistí vám súkromie, zázemie a v prípade nepriaznivého počasia aj úkryt. Ak jazdíte pod stan častejšie alebo si chcete konečne zaobstarať spoľahlivý stan, oplatí sa zvoliť overené značky a výrobcov, ktorí ponúkajú aj praktické vychytávky. Podstatným faktorom je hodnota vodného stĺpca, materiál, vetrací systém, sieťka proti hmyzu a dostatok vnútorných vreciek. Za stan napríklad od kvalitných outdoorových značiek si síce priplatíte, ale na oplátku vám bude robiť spoločnosť pri cestách dlhé roky.

 

Všetko pre kvalitné spanie

Nie je nič horšieho, než sa pred výstupom či počas dovolenky zle vyspať. Preto je dôležité si ešte pred samotným kempovaním pripraviť veci tak, aby ste sa nekvalitnému spánku maximálne predišli.

Spací vak

Spacák voľte vždy tak, aby bol dostatočne teplý do podmienok, do ktorých sa chystáte vyraziť. V letných mesiacoch zvyčajne stačí ľahký a dobre skladovateľný, do ranných mrazíkov na jar a jeseň naopak silnejší. Všeobecne platí, že pre naše podmienky postačí komfort spacieho vaku okolo mínus päť stupňov Celzia. Praktickou vychytávkou je aj nafukovací vankúšik pod hlavu. Tí skromnejší namiesto toho môžu využiť zloženú mikinu.

Karimatka

Pre vaše maximálne pohodlné kempovanie sa vybavte dostatočne silnou karimatkou. Súčasný trh ponúka naozaj široký výber karimatiek na spanie. Praktickou formou je ale samonafukovacia karimatka, ktorá svojou skladnosťou a komfortom prekonáva klasickú penovú.

Čisté oblečenie

Nepodceňujte ani v letných mesiacoch správnu voľbu oblečenia na spanie. Pre všetky prípady je dobré mať so sebou pribalené funkčné spodné prádlo a ponožky, zo syntetických materiálov alebo merino vlny.

Tipy pre pohodlné stravovanie

Večera pripravená na ohni pri západe slnka. Ako pekne to znie. Príprava je pre stravovanie pri kempovaní však základ, pokiaľ sa nespoliehate na bistrá alebo reštaurácie. Pár overených tipov, čo nezabudnúť.

 

  • Turistický varič – klasikou je plynový varič, na ktorom si pripravíte ako cestoviny s omáčkou, tak aj ohrejete ranný čaj či kávu. Samozrejme existuje celý rad druhov, záleží len na vás, s akou početnosťou využitia počítate a za akú cenu ste ochotní varič zaobstarať. Pokiaľ neriešite priestor a váhu pri balení, šikovným tipom je kempingový gril.

 

  • Riad - bez základnej výbavy ešusu či hrnca, príborov a hrnčeka sa nezaobídete. V prípade, že cestujete s rodinou alebo v páre, zvážte aj zakúpenie celej sady riadu. Pri kempovaní sa hodí aj termoska, ktorá vám uchová teplý čaj niekoľko hodín.

 

  • Fľaša - ako na samotné kempovanie, tak na treky po kopcoch, je považovaná za základnú výbavu pevná fľaša pre pitný režim, ktorá sa dá aj pohodlne pripevniť na batoh, ktorý tiež predstavuje nevyhnutnosť.

 

  • Nôž - ideálne ostrý nôž, je veľmi potrebný predmet pri kempovaní. V prípade voľného priestoru zvážte aj doštičku na krájanie.

 

Skladací nábytok – určitého pohodlia sa nemusíte vzdávať ani pri kempovaní. Kresielka aj stôl sú ľahko skladovateľné (ak idete autom) a zaistí vám to, že si večeru či posedenie pri táboráku naplno užijete.

Bez čoho sa neobídete

Dovolenka pod stanom je rozhodne iný zážitok ako all inclusive v hoteli, ale pobyt v prírode za to stojí. Príprava na kempovanie si tiež žiada, aby ste do svojej výbavy zahrnuli aj také predmety, ktoré by vás možno ani nenapadli, že by sa mohli hodiť.

Čelovka

Pomocníkom a často aj záchrancom pre vás môže byť čelovka alebo LED baterka. Tma už vás potom nijako neobmedzí. Ako v prípade zdržania sa pri nočnom cestovaní, tak aj na hľadanie niečoho potrebného v stane. Proste sa zíde vždy. Pribaľte si pre každý prípad aj náhradné batérie.

Nepremokavá bunda

Outdoorové oblečenie, ktoré potrebujete do nepriaznivých podmienok je rozhodne nepremokavá bunda alebo pláštenka s kapucňou. V prípade zrážiek vás tieto vychytávky udržia v suchu. Ideálne je vždy mať viac oblečenia, ktoré môžete vrstviť.

Pevné topánky

Na túry a výstupy si nezabudnite vziať pevnú obuv, ktorá v nerovnom teréne podrží členok. Či už do mokra alebo do sucha, správne topánky sú základ. Po návrate do kempu si oddýchnite v papučiach či žabkách.

Hygiena

Základnú hygienu na cestovanie si každý balí podľa svojho, avšak nie je od veci vziať si rýchloschnúci uterák namiesto obyčajného. Ďalej, ak máte priestor, zaobstarajte si väčší kanister na vodu, aby ste náhodou nemuseli chodiť cez celý kemp alebo náročne vodu zháňať inde. Samozrejmosťou je aj toaletný papier pre všetky prípady.

A ostatné

Lekárnička s náplasťami, obväzmi, repelentom a liekmi na bolesť sa vždy môže hodiť ako rezerva. Dalej tiež antibakteriálny gél na ruky, pre prípad že nemáte prístup k vode, sťahovacie binder pásky, powerbanka na nabíjanie telefónu a spoločenské hry.