HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Skladovanie a údržba spacích vakov - ako sa starať o spací vak

Máte vybraný alebo už kúpený spací vak a riešite, ako sa oň starať, aby vám dobre a dlho slúžil? Poradíme vám, ako zaobchádzať so spacím vakom počas jeho používania, ako ho prať, sušiť a skladovať.

OM-blog445

Údržba spacieho vaku počas používania

Spacie vaky sú predávané v kompresnom obale. Tento obal umožňuje spací vak zbaliť a prenášať v čo najmenšom rozmere. Kompresný obal však nie je vhodný na dlhodobé skladovanie, pretože kompresia spaciemu vaku neprospieva. Častým omylom je predstava, že spací vak by sa mal do kompresného obalu skladať. Naopak je žiaduce spacák do obalu natlačiť tak, ako vám príde pod ruku. Zníži sa tak namáhanie a ničenie výplne, pretože spací vak zakaždým ohýbame na iných miestach.

Spací vak má zostať počas používania čo najviac suchý. Samozrejme do tej miery, čo to počasie a okolité podmienky dovolia. Na to slúži aj vhodná izolačná vrstva v podobe kvalitnej karimatky. Vyberať môžete z veľkej škály rôznych typov ako sú napríklad: nafukovacie karimatky, samonafukovacie karimatky alebo penové karimatky.

Spací vak po vytiahnutí z obalu pretrepte a rozložte na nejakú dobu ešte pred samotným spaním. Výplň tak naberie vzduch a získa loft, ktorý vás následne zahreje. Do spacieho vaku v ideálnom prípade ľahnite v suchom termo oblečení. Nežiaduca vlhkosť v spacom vaku sa zvyšuje aj zlou spánkovou polohou, kedy je hlava a dych smerovaný dovnútra spacáku.

Po rannom prebudení treba spací vak rozopnúť a rozprestrieť alebo prehodiť cez šnúru, lavičku alebo stan. Spaciemu vaku tak doprajeme potrebné vyvetranie a vyschnutie. Nie vždy je to ale reálne, vo vlhkom prostredí spací vak nemá šancu doschnúť. V takom prípade počkajte, až budete v suchom prostredí. Pri spaní pod širákom vás aj váš spací vak ochránia proti vlhku, zime aj nečistotám vhodne vybrané bivakovacie stany a príslušenstvo. Výbornú službu vám urobí napríklad bivakovací vak Trimm Haven.

OM-blog447

Pranie spacieho vaku

Menšie nečistoty na spacom vaku stačí ľahko očistiť navlhčenou hubkou a jemným mydlom. Predchádzať vnútornému znečisteniu pomáha vložka do spacáku, ktorá navyše slúži ako ďalšia izolačná vrstva. Odporučiť môžeme napríklad Thermal Mummy – F od značky Trimm. Raz za čas je potrebné spací vak vyprať celý. Než sa do toho ale pustíte, prečítajte si pokyny výrobcu na štítku. Syntetické aj páperové spacie vaky obvykle znesú pranie v práčke na teplotu 30–40 °C a rýchlosť odstreďovania 600 otáčok za minútu.

Perový spací vak je ale najlepšie prať v ruke, pretože jeho pranie je vhodné iba v práčkach s väčšou kapacitou a pre spacáky menších rozmerov. Inak hrozí, že sa okrem páperového spacieho vaku poškodí aj práčka, pretože perie nasiakne veľké množstvo vody a motor záťaž neutiahne. Pred samotným praním nezabudnite zapnúť všetky jazdiace aj suché zipsy, aby nedošlo k poškodeniu materiálov.

Spací vak perte samostatne a na pranie používajte na to určené pracie prostriedky. Na údržbu páperového spacieho vaku odporúčame pracie prostriedky od výrobcu Grangers, napríklad set na pranie a sušenie páperových výrobkov Down Wash Kit. A na pranie páperového i syntetického spacieho vaku sa hodí prípravok Down Wash.

 

Sušenie spacieho vaku

Sušenie v sušičke je vhodné ako pre syntetické spacie vaky, tak aj pre páperové spacie vaky. Stačí nastaviť šetrný program, pre páperový spací vak zvoľte program určený na perie. Pre lepšiu našuchorenie peria ide do sušičky pridať aj tenisové loptičky alebo špeciálne loptičky s výstupkami určené na pranie a sušenie bielizne.

Pokiaľ sušičku nemáte, stačí po vypraní spací vak vodorovne rozložiť na sušiak. Ideálna doba na pranie a sušenie spacieho vaku je leto, kedy je možné nechať ho sušiť vonku na slniečku. Perový spací vak je vhodné počas sušenia pretrepávať a vzniknuté chuchvalce rozdeľovať.

Skladovanie spacieho vaku

Niektoré spacáky, prevažne páperové alebo cenovo drahšie, sú predávané spolu s prepravným alebo skladovacím obalom. Jedná sa o vak bez využitia kompresie, v ktorom spací vak zostáva našuchorený a materiál môže dýchať. Čo sa týka dlhodobého skladovania spacieho vaku, najlepšie je zavesiť ho na šatníkové ramienko do skrine. Na tento účel sú na dne spacieho vaku všité pútka. Ďalšou možnosťou je uchovávať spací vak rozložený napríklad pod posteľou, v ideálnom prípade v obale chrániacom proti prachu.