HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ondrej testuje: perový spacák Drape -20°c

autor-2Ondřej Vlk

Keď som sa vlani začal pripravovať na svoju ďalšiu cestu na motorke cez polovicu sveta, dosť som skúmal, akú výbavu si vziať so sebou. Náročné dobrodružstvo predo mnou a požiadaviek na dobrý spací vak bolo veľa.```

 

Aký spacák potrebuje na cestu po svete motorkár

Požiadavky na kvalitu spacieho vaku boli vysoké z mnohých dôvodov. Čakla na mňa kaukaz, Himaláje, púšť Lút v Iráne, zima na Novom Zélande a v podstate všetky možné podnebia a počasie, čo si len človek dokáže predstaviť. A okrem toho na motorke nemám príliš veľa miesta a hľadám ako vždy čo najskladnejšiu výbavu.

Musel byť:

  • dostatočne teplý aby som v ňom prežil noc aspoň vo 4 000 m.n.m.
  • dostatočne skladný aby mi nezabral polovicu batožiny na motorke.

"Rozhodol som sa pre perový spacák, konkrétne model Drape. Má svoj limit na teplote okolo -6 °C a husie perie je za mňa skvelá výplň. Pre moje potreby je tak akurát teplý, aby som prežil noc aj v tých najväčších extrémoch, ktoré ma čakajú. A samozrejme je jasné, že práve vďaka periu je naozaj skladný. S pomocou kompresného obalu sa jeho veľkosť dá stiahnuť na maximum."

Moje poznatky z doterajšieho testovania

Po takmer troch mesiacoch na ceste som mal za sebou už niečo cez 6 tisíc kilometrov, nespočet nocí v stane a môžem tak pokojne povedať, že perový zimný spacák Drape -20 ° C bol vážne dobrá voľba.

DSC02640-2

Stihol ma zahriať priamo pod vrcholkami Kaukazu, pod Bájnou horou Ararat a tiež v chladných nociach Rumunských Karpát.

Spací vak Drape  je múmia a to je napríklad oproti klasickému dekovému spaciemu vaku na cestách výhoda. Človek má totiž oveľa väčšie teplo okolo nôh, a tak som dobre spla aj v naozaj chladných nociach. To je pre každého cestovateľa na dlhých cestách to najdôležitejšie! Aj so svojimi 190 cm sa do spacieho vaku pohodlne zabalím úplne celý a stále mám dosť miesta na to, aby som sa v ňom mohol aspoň trochu hýbať.

DSC02544-02

Múmiový spacák poskytne väčšie teplo na nohách aj dostatok miesta pre komfortný spánok.

Malý tip pre motorkárov na záver

Ako kompresný obal na Drape som použil obal zmenšieho páperového trojsezónneho pacieho vaku Drumy -10 °C a znížil tak ešte veľkosť Drape na totálne maximum. Spací vak totiž vyťahujem naozaj každý deň, takže mu menší obal na tých pár hodín neuškodí. Ale pozor - na dlhodobé skladovanie to rozhodne vhodné nie je!

640020_husky-spacak-perovy-drape-20--c-modra Дизайн без названия (24) Дизайн без названия (18) Дизайн без названия (23)