HUSKY DAYS s až -50% zľavou. Platí iba do 6.5.

Ako obliecť deti v zime

Ako obliecť deti do zimného počasia, aby im nebolo chladno? Alebo sa naopak neprehrievali a nepotili? Tieto otázky si kladieme hlavne, keď vonkajšie teploty padajú pod nulu, deti čaká dlhší pobyt vonku alebo ich trápi oslabená imunita. Pokiaľ ale budete nasledovať naše tipy, nemusíte si už o tepelný komfort vašich detí robiť starosti.

OM-blog44 (5)_2

Správne vrstvenie je základ

U malých detí sa termoregulácia vyvíja postupne, a preto majú sklony sa spotiť a následne prechladnúť. Tomu sa dá predísť vrstvením funkčného oblečenia. Každá vrstva plní svoje funkcie a navzájom sa dopĺňajú. Tiež sa medzi nimi udržuje vzduch, ktorý poskytuje tak potrebný tepelný komfort.

Funkčné detské oblečenie sa dá zaobstarať za rozumné ceny a výhodou je jeho široká kombinovateľnosť. Dôležité je vybrať správnu veľkosť a nekupovať väčšie zimné oblečenie s myšlienkou, že dieťa do oblečenia dorastie. Tiež prístup, že menšie oblečenie ešte tento rok postačí, nie je na mieste. Funkčné oblečenie plní svoj účel iba vtedy, keď je jeho veľkosť akurát.

Prvá vrstva

Základnú vrstvu predstavuje funkčná bielizeň alebo termobielizeň, ktorá má na rozdiel od bežnej spodnej bielizne, trička a pančúch schopnosť odvádzať pot od tela. Funkčný materiál a prierez jeho vlákien dokáže odviesť od tela pot a nechať ho odpariť. Deti tak zostanú v teple a suchu aj pri intenzívnej pohybovej aktivite. Opakom je bavlna, ktorá naopak potom nasiakne a zostáva vlhká a dieťa sa tak ľahko prechladne.

Funkčná bielizeň a termobielizeň sa vyrábajú zo syntetických materiálov ako je napríklad Thermolite alebo Coolmax. Ďalšou možnosťou je obstaranie funkčnej bielizne a termobielizne z prírodných materiálov ako je Tencel alebo Merino. Práve Merino má okrem ďalšieho radu výhod ešte jeden veľký plus, a to minimálnu nutnosť prania. Tento materiál má antibakteriálne vlastnosti, ktoré zamedzujú zápachu aj pri vysokej frekvencii nosenia.

OM-blog44 (6)

Druhá vrstva

Druhá vrstva má zabrániť úniku tepla a ochrániť pred chladom. Zároveň musí umožniť odvod vlhka z prvej vrstvy von, kde sa následne odparí. V opačnom prípade termobielizeň stratí svoju požadovanú funkciu, pretože vlhkosť by nemala kam uniknúť.

Vhodnou voľbou je mikina na zips v oblasti hrudníka alebo po celej dĺžke mikiny. Vďaka rozopnutiu zipsu je možné pri prechode do teplejšieho prostredia ľahko mikinu rozopnúť alebo vyzliecť. Čo sa týka strihu, výborné sú mikiny so stojačikom, ktorý vie zahriať oblasť krku a zátylku. Rukávy zakončené do gumy zase zabránia unikaniu tepla a prenikaniu prípadného snehu.

Detské zimné mikiny sú často vyrábané z fleecu, ktorý je ľahký, hrejivý a zároveň priedušný. Hodí sa vedieť, že označenie fleece je všeobecný názov pre mnoho materiálov, ktoré sa líšia vlastnosťami, kvalitou a cenou. Veľký komfort deťom poskytujú mikiny z merino vlny alebo softshellu. Druhá vrstva zo softshellu môže plniť aj funkciu tretej vrstvy.

Tretia vrstva

Posledná tretia vrstva má podobu detskej zimnej bundy, otepľovačiek alebo kombinézy. Táto vrstva má ochrániť pred vonkajšími vplyvmi, ako je dážď, sneh alebo vietor. Materiál teda musí byť vetruodolný a vodeodolný. Zároveň je však potrebné, aby vedel odvádzať vlhkosť z prvej a druhej vrstvy. Medzi praktické prvky tretej vrstvy patria napríklad reflexné časti, snežný pás pri bunde, odopínacie traky nohavíc alebo gumy na nohaviciach cez topánku.

Pri oblečení typu tretej vrstvy sa hodnotí ako vodný stĺpec, tak aj hodnota priedušnosti a oderuodolnosti. Tieto hodnoty by mali byť uvedené na štítku oblečenia. Ak vyberáte detskú zimnú bundu, lyžiarske nohavice alebo kombinézu, siahnite po tom, čo má vodný stĺpec s hodnotou minimálne 3000 mm a priedušnosť 3000.

Pri nákupe detského zimného oblečenia môžete zohľadniť aj vlastnosť, akou je vyššie spomínaná oderuvzdornosť. Ide o schopnosť oblečenia odolávať mechanickému opotrebovaniu oderom. A to je vec, ktorá sa pri detských hrách určite hodí.

pexels-janko-ferlic-744790

spacak (6)

Kilpi Ciri-jg

spacak (7)

Husky lyžiarske nohavice Gilep Kids br.

Pokrývka hlavy a krku a rukavice

Veľká časť tepla z tela odchádza v oblasti hlavy a končatín, preto nepodceňujte ani výber pokrývky hlavy, nákrčníka, rukavíc a obuvi. Čo sa týka čiapok, aj tie je možné vrstviť. Ako prvá vrstva môže byť tenká funkčná čiapka a na nej pletená čiapka. Čiapka v každom prípade musí na hlave dobre sedieť a pokrývať celé čelo aj oblasť uší. Veľmi praktické sú zimné detské kukly, ktoré zároveň chránia hlavu aj krk. Detská funkčná kukla má ďalej výhodu, že sa nešmýka a dobre sa zmestí aj pod lyžiarsku helmu.

Nákrčník by mal ku krku dobre priliehať, hriať o zároveň odvádzať prípadný pot. Šikovný je nákrčník opatrený zipsom, ktorý deti môžu pri úplnom stiahnutí šnúrky použiť aj ako čiapku. Detské zimné rukavice vyberajte nepremokavé – ošetrené záterom alebo opatrené membránou. Jednoduchšie navliekanie umožní zimné rukavice so zipsom na hornej strane. Odporučiť môžeme aj zimné detské rukavice dlhšieho strihu s gumičkou po obvode.

spacak (8)

Kilpi Otis-j

spacak (9)

Kilpi Palmer-j

spacak (10)

Unuo Fleecový nákrčník

spacak (11)

Kilpi ROBBER-J